Tradiția olăritului cu ceramică neagră, păstrată la Marginea de 300 de ani

Data publicării:
CeramicaNeagra

O incursiune în Marginea nu se poate încheia fără un popas la unul din puținele ateliere de olărit din zonă deschise spre vizitare. Aici se află un adevărat complex turistic format dintr-un muzeu etnografic, un atelier de olărit și câteva magazine destinate obiectelor din ceramică.

Muzeul etnografic, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani, este locul unde pot fi găsite obiecte de ceramică, țesături sau covoare de lână, confecționate manual de mâinile iscusite ale femeilor din sat. Ajunși în vizită la atelierul de olărit, situat pe șoseaua Marginea - Sucevița, turiștii pot urmări întreg procesul de obținere a ceramicii prin mijloace tradiționale, de la pregătirea lutului, prelucrarea la roata olarului la uscarea, decorarea și arderea în cuptoare. Intrarea în atelier este gratuită.

Cei care vor să se cazeze în zonă pot opta între pensiune de douătrei sau patru margarete, acolo unde prețul unei camere duble, pe noapte, este cuprins între 50 și 200 de lei.

„În localitatea noastră olaritul se practică de aproape 300 de ani. Asta au spus-o istoric, arheologii, care s-au ocupat de acest lucru. În mintea noastră asta rămane, că mesteșugul trebuie dus mai departe. Prea multe au disparut în țara noastră dupa 1989”, explică Gheorghe Magopăț, meșter olar.

Familia Magopăț foloseşte și acum roata de olărit. Cei mai tineri olari din localitate se mândresc cu aceasta îndeletnicire.

Asta am învățat de mic și, având în vedere că se câștigă destul de bine, nu m-am gândit să schimb. Asta este ceramică tradițională, neagră. Se diferențiază prin culoare. Asta e specificul nostru, al zonei”, spune Corneliu Magopăț, meșter olar.

Arderea se efectuează cu lemn de rășinoase, brad sau molid. Temperature crește treptat și foarte încet. În timp de opt ore ajunge la 750 - 800 e grade. Atunci se mai pune o cantitate de lemn după care se închide cuptorul ermetic. Se lasă 24 de ore închis și se are loc o ardere fara oxygen”, spune Gheorghe Magopăț.

În atelierul de la Marginea lucrează 15 persoane, care pregătesc zilnic peste 500 de produse. Multe dintre acestea merg spre export. Prețul vaselor din ceramica neagră variază între câteva zeci de lei, iar, în funcție de complexitate, pot ajunge și la câteva sute de lei.

Aici se află și un muzeu etnografic, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani. Puteţi admira, pe lângă nelipsitele obiecte din ceramică și costumele populare din Bucovina, ţesături, împletituri și covoare. Toate confecționate manual de mâinile iscusite ale femeilor din sat.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri