Sari la conținut

Tunelul de vânt, proiect sută la sută românesc

Te poţi ridica la 15 metri în doar câteva secunde, cu ajutorul unui motor care împinge aerul. Lângă tine un instructor te ajută să îţi menţii echilibrul. Iar după ce te obişnuieşti, adrenalina îşi spune cuvântul.

Tunelul de vânt aerodinamic are un diametru de 4,5 de metri. Arată ca un cilindru din sticlă. La bază este îngropat un motor care împinge aerul cu o viteză de 80 de metri pe secundă.

Andrei Ion: „Toate lucrurile astea se întâmplă într-un mediu controlat. Noi am adus un concept nou.

Din punct de vedere al calităţii tunelului, acesta este primul tunel din lume care este proiectat pentru a fi tunel de vânt”.

Tunelul este primul proiect de acest gen din sud-estul Europei. O iniţiativă sută la sută românească. Fabrica Electroputere Craiova a fost cea care a ajutat la realizarea motorului de propulsare a aerului în plan vertical.

Inginer Electroputere: „Proiectarea motorului a durat 6 săptămâni. Motorul va funcţiona cu turaţie variabilă. Între 250 şi 428 de rotaţii pe minut”.

Cei care vor dori să îşi testeze limitele pot simula inclusiv căderi libere. Nouă milioane de euro costă investiţia făcută de patru tineri români.