Turism culinar pe litoralul Mării Negre

Data publicării:
mancare libaneza falafel - internet - 13 iulie 2015

Înrădăcinată pe plaiurile dunărene, bucătăria grecească își dezvăluie aromele în tavernele întâlnite doar în câteva locuri de pe litoralul românesc. Nu sunt multe, dar fiecare încearcă să aducă ceva din savoarea Greciei. Indiferent de rețetă, rezultatul este unul delicios, astfel încât clienții nu se pot opri la un singur preparat.

O masă în Grecia e pusă în evidență, de obicei, cu o combinație de mâncăruri calde și reci. Se servesc și supe, ca prim fel, pentru ca apoi să continue cu carne sau pește fiert ori la grătar. De asemenea, sunt multe tocănițe din care poți să alegi, precum și carne la grătar sau clasicul miel sau porc la cărbuni, numit „souvlaki”.

O altă bucătărie fascinantă este cea libaneză. Baza arabă s-a completat, în cel mai subtil mod cu putință, cu influențe ebraice, turcești și mediteranean europene. 

Falafel este probabil cel mai cunoscut aperitiv cald din bucătăria libaneză. Pe românește, sunt chifteluțe din năut. În Liban, este primul fel servit la iftar, masa de seară de după o zi de post, în perioada Ramadanului. 

Bucătăria libaneză este considerată mai sănătoasă decât cea românească, pentru că e bazată pe cărnuri ușoare, precum pui și pește, pe un stil mult mai rafinat de a găti oaia, precum și pe multe legume proaspete, lactate și ierburi aromatice.

A mânca precum un libanez presupune un mic ritual. Masa începe cu aperitivele reci, continuă cu cele calde, care sunt urmate de grătare de pește, vită sau pui și, în final de desert. 

Extravaganţa culinară, bogăția miresmelor dată de condimente, dar și feeria culorilor fac din mâncarea libaneză una dintre cele mai căutate și apreciate din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri