Sari la conținut

Turismul în Spania: În șase luni, cât România în 25 de ani

Munte, mare şi insule exotice - nici nu este de mirare că un concediu în Spania poate satisfce şi cele mai pretenţioase gusturi. Numai luna trecută, statul iberic a fost vizitat de aproape 7 milioane de turişti, cu 1,4% mai mulți decât în iunie 2014, un nou record istoric pentru această lună.

„Ne place foarte mult Spania ! Avem vacanță și bineînțeles clima din Spania, oamenii de aici, sunt multe de văzut: muzee, plaje! Sunt prețuri normale, zic eu, similare cu cele din Germania!”, spune un turist german.

Însă cel mai mare atu pentru turismul spaniol este, în această perioadă, faptul că statul iberic este o destinaţie sigură. După atentatele de la Paris de la începutul anului sau cel de luna trecută comis pe o plajă din Tunisia, tot mai mulţi oameni şi-au schimbat pe ultima sută de metri planurile de vacanţă spre destinaţii pe care le consideră mai puţin periculoase.

„Am fost în Istanbul, de exemplu, se simte așa cum se vede la știri, că e o situație nesigură, mai sunt furturi , dar sunt țări unde se simte mai puțină siguranță, unde trebuie să fii foarte atent să nu te jefuiască”, spun turiști veniți din Mexic.

„Îmi este frică în Franța pentru terorism, Italia pentru hoți și Grecia pentru problemele cu euro”, mărturisește un turist din Porto Rico.

Am fost în Egipt și am văzut o explozie la un stadion din apropiere, aici e mult mai sigur, azi-noapte de exemplu, la ora 2 pe străzi nu ne simțeam ca și cum am fi într-o țară străină!”, spune un turist din India.

Afluxul de turiști are efecte pozitive şi pe piaţa muncii. Şomajul a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, de la 27 la aproximativ 22% .

Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 la Madrid: Căldura mare din această vară şi situaţia politică la nivel internaţional sunt două dintre avantajele Spaniei atunci când vorbim de turişti. Nu mai puţin de 30 de milioane de turişti străini au vizitat deja Spania în primele șase luni. Ei spun că este o ţară sigură, nu foarte scumpă şi cu obiective turistice la tot pasul.Şi mai este un aspect în favoarea Spaniei: toţi aceşti turişti fac să existe şi mai multe locuri de muncă. Doar în luna iunie a acestui an 400.000 de persoane din Spania şi-au găsit un loc de muncă.

În ciuda acestei evoluţii încurajatoare, şomajul din Spania e în continuare al doilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, după Grecia. Cinci milioane de oameni nu au un loc de muncă, iar pesimiştii spun că toţi cei care s-au angajat în această vară se vor trezi din nou şomeri la toamnă.