Sari la conținut

Turismul tematic, un nou mod de a vizita Bucureștiul

Vreau să vă arăt această clădire. Este Casa Universitarilor. Este un monument atipic pentru Bucureşti. Este o clădire neogotică, construită în secolul XX. Nu prea întâlnim o astfel de arhitectură în oraş”. Asta spune ghidul unui grup de turiști francezi.

Aceștia au plecat la plimbare prin Bucureşti ca să vadă pe viu micul Paris. Pasionaţi de artă stradală, descoperă clădirile vechi, ascunse în spatele blocurilor comuniste de pe bulevardele orașului.

Adrian, turist: Şi eu făceam artă stradală înainte aşa că descopăr oraşul astfel, pentru că e diferit de ceea ce vezi la Paris sau Londra.

Doru Răduţă nu e genul de ghid care stă cu ochii pe ceas. Îşi plimbă musafirii peste tot unde există ceva de arătat.

Doru Răduţă, organizator: Încercăm să le arătăm şi o altă latură a Bucureştiului, să vadă de fapt latura reală a Bucureştiului, latura mai interesantă, latura mai frumoasă.

În timpul plimbărilor, străinii află inclusiv detalii despre viaţa politică a României.

„Elena Udrea este acum arestată pentru presupuse fapte de corupţie. Desenul o reprezintă, cu un ruj, iar ea practic numără zilele de arest folosind rujul”, le spune ghidul turiștilor.

Turiştii pot opta pentru un tur al clădirilor comuniste, al perioadei interbelice, o plimbare prin locurile de unde poţi face cele mai bune fotografii, o vizită în delta Văcăreşti sau chiar un tur al cluburilor de noapte.

Fabrice, turist: "E o idee orginială, să descoperi oraşul din alt unghi, prin arta stradală. A fost ceva ce am putut face cu întreaga familie. Am descoperit creativitatea în locuri care nu sunt atât de vizibile din exterior".

Fabrice trăiește de un an şi jumătate în București, s-a mutat pentru job, dar n-a apucat să vadă prea multe. S-a convins acum că orașul merită supranumele „micul Paris".

Fabrice, turist: "Avem Arcul de Triumf, avem statuia lui Charles de Gaulle, avem zona Romană, unde avem arhitectură un pic la fel ca la Paris".

Doru Răduţă: "Feedback-ul nostru, cel mai des întâlnit la ei e „şi cum vi s-a părut Bucureştiul?”. Şi primul lor cuvânt care le vine pe buze e „diferit”. E diferit faţă de orice au mai văzut până acum, diferit de ce credeau că vor ajunge să vadă în Bucureşti".

În funcţie de tipul de tur ales, fiecare turist plăteşte între 19 şi 35 de euro. O parte din bani e folosită pentru înveselirea orașului: artiști stradali colorează clădirile din zonele cele mai gri ale oraşului, cu autorizația autorităților locale.