Sari la conținut

TURIST ACASĂ. Aventuri de neuitat în Apuseni

Via Ferrata este un traseu spectaculos, care îi obligă pe temerari să se caţere pe stâncile în care sunt înfipte cabluri, scări şi poduri metalice. Este amenajat după modelul celor din Munţii Dolomiţi, din Italia, şi oferă senzaţii unice, mai ales pentru începători.

„Traseu care se poate parcurge doar cu echipament special: cască, ham și o lonjă specială facută pentru Via Ferrata”, spune Mircea Petrescu, reprezentant al Salvamont Bihor.

40 de lei costă echipamentul special pe care îl puteţi închiria de la o pensiune din Vârtop. Astfel îmbrăcaţi, începem drumeţia la Pietrele Negre. Ghidul ne atrage atenţia să fim atenţi la fiecare pas, pentru că ne aventurăm pe stânci, undeva la 1.000 de metri altitudine.

E obositor, dar ne putem opri oricând să ne tragem sufletul, pentru că suntem mereu prinşi de stâncă.

„Pe traseu veți putea admira nişte flori superbe, acestea se numesc genţiene, sunt extrem de rare şi le veţi găsi doar la altitudini mari”, relatează Yvette Mîrza, corespondent Digi24.

Traseul are 200 de metri şi zeci de scăriţe de metal. După o jumătate de oră ajungem în vârf.

„Suntem la o altitudine de 900-1.000 de metri, din partea superioară se poate vedea o parte din Bihorul Sudic şi vârful Curcubăta Mare, cel mai mare din Apuseni”, spune Mircea Petrescu.

Coborâm de pe munte, de această dată prin pădure, şi după o jumătate o oră ajungem la maşină. Nu e cazul să ne oprim, pentru că Parcul Natural Apuseni mai are multe locuri de descoperit. La nici doi kilometri găsim o potecă ce ne va duce la Groapa Ruginoasă. Pe traseul de dificultate medie au fost instalate, anul trecut, scări şi balustrade din lemn care şerpuiesc pe lângă cascade ce izvorăsc direct din stânca muntelui.

După 30 de minute, ajungem într-o poiană, iar până la Groapa Ruginoasă nu mai avem decât un pas.

„Suntem la Groapa Ruginoasă, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din ţară.

Este o ravenă cu o lăţime de 500 de metri si o adâncime de 100 de metri, formată prin eroziune”, spune Mircea Petrescu.

Cavitatea uriaşă, săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, este o formă de relief unică în Europa.

Cei care au vizitat acest loc spun că seamănă cu Canionul Colorado din Statele Unite ale Americii.

Cele 20 hectare ale rezervaţiei oferă un peisaj de o rară frumuseţe.

Valea Seacă are versanţi abrupţi şi este considerată o ciudăţenie a naturii, mai ales din cauza contrastului neobişnuit dintre rocile roşiatice şi vegetaţia verde. Cei care vor să se poposească în zonă, găsesc cele mai apropiate pensiuni în Arieşeni. O noapte de cazare cu mic dejun și acces la piscină costă cel mult 130 de lei.

„Vara avem carturi şi trotinete cu care se poate coborî pe pârtie, avem arcuri şi săgeţi, tiroliană la vară, trasee care duc la obiective turistice deosebite”, spune Adrian Varga, proprietarul unei pensiuni.

Vârtop-Arieşeni este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului. Ca să ajungeţi acolo trebuie doar să mergeţi pe Drumul Naţional 76 Oradea - Deva şi să urmăriţi indicatoarele spre Arieşeni.