TURIST ACASĂ. Biserica Olosig are o vechime de aproape 300 de ani

Data publicării:
oradea franciscan

Istoria bisericii din centrul Oradei începe în 1691 când, după eliberarea oraşului de sub stăpânire turcească, episcopul de la acea vreme, Benkovich, a readus ordinul franciscan în regiune.

Trei decenii mai târziu, în 1726, terenul de la marginea cartierului Olosig a fost donat de către episcopul Emericus Csaky acestor călugări, care au construit o biserică şi o mănăstire.

În 1786 însă, ordinul franciscanilor a fost desfiinţat, iar mănăstirea a devenit şcoală militară, iar mai târziu spital militar.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, bisericii i-a fost adăugat turnul. La începutul secolului trecut, a fost reconstruită nava lăcaşului și s-au ridicat două turnuri secundare în stil eclectic după proiectul arhitectului Rimanoczy Kalman junior.

Acesta este cel mai important arhitect din istoria Oradei, el fiind cel care a proiectat şi construit clădirea Primăriei din oraş şi alte clădiri importante, care atrag şi azi turiştii.

Din vechea biserică, cu hramul îngerului păzitor, a rămas doar cripta și șase altare laterale.

Dincolo de splendoarea rafinată a interiorului, când veţi trece pe lângă biserica romano-catolică Olosig veţi descoperi în grădina ei statuete impresionante.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri