Sari la conținut
News Alert

TURIST ACASĂ. Casa memorială Dinu Lipatti. Muzicianul era pasionat de fotografie

Dorinţa tatălui, Theodor Lipatti, un talentat violonist amator, era ca Dinu să îmbrăţişeze vioara. Băiatului i-a plăcut însă mai mult pianul, asemeni mamei sale, Anna Racoviceanu Lipatti, o excelentă pianistă. Așa se face că Dinu a primit lecții de pian, în locul celor de vioară, și așa a devenit unul din cei mai mari pianișt ai lumii din perioada vieții sale. Casa Dinu Lipatti, unde muzicianul s-a instruit ca pianist, e destul de aproape de București, la Fundăţeanca, unde se ajunge din vechiul drum care lega Capitala de Pitești.

Cei mai apreciaţi pianisti români ai momentului spun că Dinu Lipatti iubea muzica, pur şi simplu.

„Această modestie, acest devotament faţă de textul muzical, dorinţa de a sluji în cel mai bun sens al cuvântului această artă i-au aparţinut, este foarte clar, marelui Dinu Lipatti. Numai aşa se poate explica acest cult pentru sunetul acesta minunat, toate aceste aprecieri ale publicului”, spune pianistul Mihai Ungureanu, pianist director artistic al Filarmonicii „Oltenia" Craiova.

Este un pianist legendar şi, sigur, oriunde m-am dus în lume, simpla pomenire a numelui său are o rezonanţă deosebită”, adaugă el.

Mai puțin cunoscut drept compozitor, Dinu Lipatti a scris de asemenea câteva lucrări foarte bune.

E semnificativ faptul că a fost foarte preocupat şi de partea componistică la o vârstă atât de fragedă şi a reuşit să scrie lucrări consistente. Are o suită simfonică pentru orchestră, suita „Şătrarii", care este cântată destul de des, „Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră", o lucrare binecunoscută, dar din păcate, la noi, foarte puţin cântată”, spune Mihai Ungureanu.

Casa de la Fundăţeanca, unde a trăit marele pianist, păstrează amănunte care ne ajută să îl cunoaștem și ca om. Figura lui este în albumele de familie. Acolo aflăm și că era un fotograf pasionat: există o colecţie de imagini surprinse de Lipatti. Într-un colţ al încăperii de la parterul vilei este și pianul unde micul Lipatti s-a transformat într-un mare pianist. Cele mai multe obiecte din casa memoriala au venit de fratele muzicianului, Valentin, diplomat şi om de cultură.

Dinu Lipatti, stins din viață la numai 33 ani, din cauza unei leucemii, și-a trăit ultimii ani din viață în Elveția, unde a și fost înmormântat.