Turist Acasă. Cheile Vârghişului, o călătorie spre centrul Pământului

Data publicării:
6.07chei

Spectacolul naturii începe atunci când descoperiți peșterile. Pe o distanță de patru kilometri au fost formate, de-a lungul timpului, peste 120 de cavităţi, însă doar patru dintre ele pot fi vizitate. Cea mai mare dintre ele este de un kilometru și jumătate și a fost prima peșteră din Transilvania căreia i s-a făcut hartă. Se spune că aici se aud cântând cocoșii din Miercurea Ciuc.

Galeriile acestei peșteri măsoară trei sute de metri, iar denumirea de Peștera Șurii vine încă de pe vremea tătarilor. Când aceștia au asediat Ținutul Secuiesc, maghiarii și-au adăpostit aici animalele. În peșterile din Cheile Vârghișului trăiesc 19 din cele 30 de specii de lilieci de la noi din țară. Vara, liliecii se mută în colonia de naștere și se ascund de privirile turiștilor.

În pajiștile apărute pe stâncile calcaroase cresc specii rare de flori, iar 44 dintre ele sunt declarate periclitate sau protejate la nivel european.

Fie că vin pentru prima dată, fie că văd Cheile Vârghișului de mai multe ori, de fiecare dată turiștii pleacă de aici impresionați de frumusețea naturii.

Ca să ajungeți pe culoarul creat de stânci trebuie să mergeți din Brașov spre Baraolt, pe drumul județean 131. De aici aveți două variante: prin Vârghiș sau prin Merești. Indiferent de ruta pe care o alegeți, aveți de parcurs câțiva kilometri de drum forestier. Odată ajunși la baza rezervației, va trebui să începeți aventura mergând pe jos.

Și dacă o zi de plimbare nu v-a potolit pofta de natură, în satele din jur există pensiuni tradiționale la care veți testa preparatele secuiesti.

Pentru o noapte, turiştii plătesc între 40 şi 60 de lei, în funcţie de cameră. În plus, pot cere gazdelor mic dejun sau cină. Nici copiii nu au fost uitaţi. Gazedele au locuri de joacă pentru ei.

CONCURS „Turist Acasă”

Aşteptăm de la dumneavoastră imagini şi clipuri filmate în vacanţe, pe turist.acasă@digi24.ro. Cele mai frumoase vor fi difuzate în emisiunea „Turist Acasă”, iar la sfârşitul fiecărei luni, unul dintre telespectatori va fi premiat cu un aparat foto profesional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri