TURIST ACASĂ. Filarmonica din Oradea, casa muzicii

Data publicării:
oradea-4

Despre se poate spune că este un oraş al muzicii mai ales începând din a două parte a secolului al XVIII-lea. Michael Haydn, un tânăr muzician al acelor vremuri şi frate al celebrului Joseph Haydn, a fost numit dirijor şi organist în curtea episcopală.

Pe scenă muzicii orădene a apărut apoi şi Karl von Dittesdorf, iar astăzi cei doi sunt consideraţi fondatori ai vieţii muzicale din acest oraş.

Primul concert filarmonic are loc în 1888, iar în 1923, în Oradea se înfiinţa Societatea Filarmonică, sub emblema să având loc mai multe concerte.

Ca instituţie de sine stătătoare, Filarmonica de Stat din Oradea funcţionează din 1949 pentru că, până în acel an, oncertele se desfăşurau în sala de spectacole a Teatrului Regina Maria. Din stagiunea 2003-2004, filarmonica beneficiază de o sala modernă de concerte, care poartă numele compozitorilor George Enescu şi Bela Bartok.

Aceasta se află într-o clădire ce a găzduit, la începutul secolului trecut, Cercul Catolic, chiar în spatele clădirii Teatrului. Partea din faţă a fost proiectată şi construită de către arhitectul Rimanoczy Kalman jr., în anul 1895.

Accesul se face printr-o poartă monumentală, iar partea interioară, cea dinspre curte, a fost construită doar în anul 1914.

În prezent, în fiecare seară de joi, filarmonica din Oradea îşi aşteaptă publicul la spectacole din care nu lipsesc muzică de film sau creaţiile unor compozitori celebri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri