TURIST ACASĂ. În vizită la Muzeul Școlii Românești

Data publicării:
prima scoala romaneasca First Romanian school Brasov 1

Vechii șcheieni, care practicau negoț cu Moldova și Muntenia, dar care ajunseseră să străbată Levantul, Balcanii până departe în Siria și Egipt, au protejat lăcașul de cultură și învățătură, care astăzi a devenit „Muzeul Prima Școală Românească”.

În 1495, când și-a deschis porțile, era lucru mare să mergi la școală. Venea doar alesul satului ca să învețe și să devină dascălul, notarul sau chiar preotul satului. Venea la școală și aducea o găleată de grâu, un car cu lemne și patru florini, contravaloarea a trei, patru boi. Odată ajuns la școală, studia gramatici, învățătură bizantină, pilde din Biblie, dar și filozofia secolul al XIV-lea, citate din Aristotel și Democrit.

Elevii de atunci învățau cum se fac actele oficiale în cancelarii, aveau un manual de cultura albinelor, unul cu legile comerciale și chiar un manual de macrobiotică, adică secretul de a-ți lungi viața. Grație diaconului Coresi, aici au văzut lumina tiparului primele cărți în limba română. Acum, peste patru mii de cărți vechi, 30.000 de documente precum și numeroase obiecte muzeale stau strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaștere a adevărului istoric ce se derula pe aceste meleaguri.

Cei care ajung să viziteze Prima Școală Românească trebuie să nu rateze troițele din Șcheii Brașovului, Pietrele lui Solomon, Poarta Șchei și Biserica Sf. Nicolae.

Chiar în Piața Unirii sunt câteva hoteluri și pensiuni la care prețurile variază între 80 și 250 de lei pentru o noapte de cazare într-o cameră dublă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri