Sari la conținut

TURIST ACASĂ. Licoarea magică de la Sarica Niculiţel

Din cele mai vechi timpuri, aici au existat suprafeţe cu viţă de vie. Chiar şi coloniştii greci, acum 2500 de ani, au adus cu ei butucii pe care i-au plantat şi se pare că soiul nostru românesc Tămâioasa Românească provine din butucii aduşi din vremea respectivă”, a spus somelierul Dan Jalea. 

Podgoria ''Sarica Niculiţel'' se afla la 20 de kilometri de Măcin, între două arii protejate: Parcul Naţional Munţii Măcinului şi Rezervaţia Silvică Dealul Chervant. Aici, ocrotite de-o parte de stâncă, de cealaltă de coline, se implinesc cele mai de soi licori roşii. 

„Ferma care are o suprafaţă de 163 de ha cu numai soiuri de vin nobile. Anul acesta a fost un an prielnic pentru vie şi cred ca o să obţinem şi o producţie bună, dar şi calitativă”, a spus Voloden Chirilă, şef de fermă la Carcaliu. 

Specific Podgoriei Sarica Niculiţel este Aligote-ul, un soi de vin franţuzesc, de culoare galben-verzuie, tânar, mirosind a proaspăt şi curat. Acest vin a ieşit demult din anonimat, numarându-se printre vinurile seci preferate de Casa Regală din România. 

Casa Regală preferă vinurile seci, vinurile albe. Noi avem un soi renumit care găseşte condiţii foarte bune de dezvoltare aici. Se numeote Aligote”, a spus Dan Jalea. 

În ultimii ani, de când turismul viticol a început sa fie practicat şi în România, tot mai mulţi vizitatori cu gusturi fine ajung la podgoria dobrogeană. Şi sunt trataţi pe măsură. Două spaţii speciale, cu nume mai mult decât sugestive, Crama Dobrogeană şi Pivniţa lui Terente, îi aşteapta la degustări. 

„În general, pentru degustare se foloseşte pâinea, brânza şi mărul, pentru că sunt alimente care schimba PH-ul”, a adăugat Dan Jalea. 

Pe parcursul iniţierii în tainele viticole, turiştii învaţă cum să plimbe vinul în pahar, cum să-l miroasă şi cum să simtă buchetul de arome. Vinurile se degustă începând de la cele tinere la cele învechite, de la albe la roşii, de la seci la dulci. 

Prima este analiza vizuală. Îndreptăm paharul spre o sursă de lumină sau către un plan alb şi încercăm să observăm şi culoarea, dar şi limpiditatea vinului. Următoarea etapă este analiza olfactivă. Pentru asta imprimăm paharului o mişcare de rotaţie, astfel încât vinul sa-şi elibereze aromele şi încercăm să mirosim, să inspirăm de câteva ori. Cu înghiţituri mici încercăm sa plimbăm vinul prin toată cavitatea bucală pentru că papilele gustative sunt împărţite diferit pe suprafaţa gurii. Da..luam cantitaţi mici...”, a mai spus Dan Jalea. 

Vizitatorii care nu se îndură să plece din acest loc se pot caza la singura pensiune din Macin, unde preţul pentru o noapte variază între 100 şi 130 de lei. Oraşul Măcin se află în NV Dobrogei, la 10 km de Braila şi 28 de km faţă de Galaţi.Turiştii care ajung în zonă pot vizita şi trei lăcaşuri de cult: Mănăstirile Cocoo, Celic Dere şi Saon, dar şi Lacul Somova. Ansamblul Dunare - Parcul Național Munții Macinului atrage din ce în ce mai mulți turişti dornici să descopere zone noi, cu elemente de floră şi faună inedite, cu tradiții şi obiceiuri specifice comunităților etnice, dar şi cu bucate dobrogene alese.

Pe aceeași temă