TURIST ACASĂ. Minunile din Țara Oașului

Data publicării:
oas

Păstrători ai unor valori etno-culturale autentice, oşenii au reuşit să transmită din generaţie în generaţie ceea ce are mai de preţ un popor: limba, portul şi datinile strămoşeşti. Țara Oaşului a ajuns cunoscuta peste tot prin muzeul amenajat in Negreşti Oaş. Înființat in anul 1966, Muzeul Ţării Oaşului are în curte o bijuterie de biserică din lemn construită în secolul al XVII-lea, care a scăpat ca prin minune de demolare.

În jurul lăcaşului stau zece case de lemn care alcătuiesc trei gospodării oşeneşti așa cum arătau ele în urmă cu sute de ani.

Şi cum muzeul este așezat pe malul râului Tur, principala sursă de apă a orașului Negrești Oaş, nu puteau lipsi vâltorile. Sunt adevărate maşini de spălat naturale, care sunt răspândite în toate zonele de munte de aici. În Oaș erau de diferite mărimi, în funcție de cantitatea de apă. Ele reprezintă un element de mare atracție pentru vizitatori și sunt folosite și acum de localnici pentru spălatul covoarelor sau păturilor mai mari. Pe lângă arhitectură, Ţara Oaşului se mai mândrește cu un port popular cum numai acolo poate fi găsit.

Țara Oașului este, de fapt, o depresiune în Munții Oașului, în județul Satu Mare. Este o zonă miraculoasă, care îmbină obiceiurile tradiționale cu descoperirile moderne, un loc care cucerește nu numai prin frumusețea peisajelor, dar și prin ospitalitate oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri