TURIST ACASĂ. Muzeul Bivolului din satul Mera arată una dintre ocupaţiile tradiţionale ale ţăranilor din Transilvania

Data publicării:
muzeul bivolului

Muzeul Bivolului din satul Mera este, probabil, una dintre cele mai mari colecții de tălăngi, dar şi alte obiecte asociate creșterii bivolilor. Sute de exponate, mai vechi şi mai noi, arată că viaţa oamenilor locului este strâns legată de creşterea acestui animal.

Bivolița este un animal mai inteligent. A fost folosit prima dată de locuitorii satului la muncă, având putere mult mai mare decât boii de vaci, dar laptele de bivoliţă este mult mai gras, deci mai bogat în grăsime”, spune Gheorghe Varga, fondatorul Muzeului Bivolului.

Puțini își pot imagina peisajul deluros al Transilvaniei rurale fără bivol, acest animal docil şi inteligent. Dacă în anii '80, în România erau peste 220.000 de bivoli, acum în țară mai sunt în jur de 17.000 de capete.

Muzeul Bivolului reflectă cel mai bine îndeletnicirile localnicilor. Este punctul de atracție la sărbătorile 'Zilele Localităţii Mera', la care sunt invitaţi străini. Vin, vizitează Muzeul Bivolului şi pe urmă masa se serveşte în curte... cu activităţi culturale care se desfăşoară în centrul localității”, spune Florin Mureşan, primar în comuna Baciu.

Cu toate că agricultura şi creșterea animalelor sunt activități mult reduse față de trecut, mai sunt încă oameni, mai ales în vârstă, care cresc bivoli.

Da, ăsta e adevărul că bivoliţele mult mai bine se ataşează faţă de vaci. Poţi să creşti o vacă, dar aia te uită. Bivolul nu te uită. (Își știe numele?) Sigur, sigur. Şi aşa la rând, la muls, vara, cum strigă soţul, sau nici nu trebuie să strige. După unul vine celălalt”, spune Ana Kelemen, localnică din Baciu.

Muzeul Bivolului din Mera e şi un semnal de atenţionare: una dintre ocupaţiile tradiţionale ale ţăranilor din Transilvania tinde să se retragă din gospodării în muzeu.

„Foarte mulți au spus că nu mai rentează să crească bivoliţe, pentru că, pe lângă faptul că valorificarea laptelui şi a produselor lactate este anevoioasă, pretenţioasă, preţul pe care îl obţin este destul de scăzut”, mai spune Gheorghe Varga.

Tocmai această tendinţă dă sens micului muzeu. O vizită acolo ne poate face să întelegem mai bine cum trăiau oamenii de pe urma acestei ocupaţii şi de ce azi nu mai e chiar aşa de simplu să facă asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri