Sari la conținut

TURIST ACASĂ. Parcul Natural Apuseni, un refugiu de vis, cu cascade spectaculoase şi drumeţii fascinante pe poteci ascunse

Parcul natural Apuseni - un loc de o frumusețe aparte, în creierii munților, cu văi, peșteri, cascade și peisaje spectaculoase care îți taie respirația. Ca să ajungem acolo am preferat să ne lăsăm mașina în satul de vacanță Boga. Ne-a convins drumul forestier plin cu pietre și bolovani, pe care l-am parcurs, pe o porţiune de 13 kilometri, într-o mașină de teren de mici dimensiuni.

Șerpuind prin pădure, poteca ne-a purtat până într-un loc în care, pentru câteva minute, am avut senzația că suntem în vârful lumii. Încărcați cu energia pe care ne-a transmis-o imaginea munților de un verde crud ne-am reluat drumul spre Cheile Galbenei.

Lucian Frențiu, ghid Salvamont Bihor: Cheile au o lungime de 700 de metri, ele sunt formate de apele Văii Galbena. Spectaculos, pereți înalți de peste 100 de metri bolovani mari, cascada Evantai și Izbucul Galbenei.

Odată încheiată partea teoretică, trecem la practică și pornim spre cascada Evantai. Traseul e dificil, chiar dacă aveți încaltaminte de munte și condiție fizică bună. Şi asta pentru că în drum ne apar stânci imense, șlefuite de curenții repezi şi copaci doborâți.

Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea: Traseul până la cascadă nu este unul ușor, trebuie sa treci pe lanțuri, să ai îndemânare și să fii foarte atent unde îți pui mâinile si picioarele si foarte important sa fii imbracat adecvat.

Când vrem să ne tragem sufletul şi să ne bucurăm de privelişte, remarcăm în stânga ţinta noastră: cascada Evantai, al cărei şuvoi parcă se aruncă din inima muntelui, cu o viteză ameţitoare. Parcă pentru a contrabalansa sălbăticia celei dintâi, în dreapta apare a doua cădere, infinit mai liniştită.

Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea: După o jumătate de ora de peripeții pe Cheile Galbenei am ajuns la prima atractie. Superba cascada Evantai, unde apa cade de la 7 metri. Cei care vor să continue traseul urcă pe lanțuri și vor ajunge la Izbucul Galbenei.

Nu rezistăm tentaţiei de a face câteva fotografii, cu care să ne mândrim în faţa prietenilor. Cu aceste dovezi ale frumosului ascuns în inima Apusenilor, ne întoarcem la drumul forestier şi apoi la panglica de asfalt, care ne-a purtat spre Padiș.

O oră de mers cu maşina e suficient ca să ajungem pe Platoul Glăvoi, această Vamă Veche a Apusenilor. De acolo am luat-o la pas, prin pădure, spre Cetăţile Ponorului. Ajungem în scurt timp, bucurându-ne de atmosfera idilică pe care natura ne-o dăruieşte.

Lucian Frențiu, ghid Salvamont Bihor: În spatele meu se află portalul peşterii, unul dintre cele mai înalte din România, are o înălțime de 70 de metri, este considerat cel mai grandios complex carstic din România care e format din trei cercuri glaciare, portalul și valea cetăților.

Cetăţile Ponorului au fost declarate rezervaţie naturală acum mai bine de o jumătate de secol şi se află în custodia Academiei Române. Alcătuite din trei mari doline stâncoase, ele sunt casă pentru specii de plante specifice tundrei ori nordului Europei. Turiştii care vor să rămână câteva zile în zonă se pot caza la o pensiune care se afle chiar lângă poteca de unde porneşte circuitul turistic.

Alexandru Bușe, proprietarul unei pensiuni: 60 de locuri şi preţul e 64 de lei pe persoană. Avem terasă, restaurant, mic dejun; le oferim masă, cină, de toate.

Zona Padiș-Glăvoi este vizitată anual de mii de turişti, în special din Ungaria. Pentru a ajunge în aceste locuri, trebuie să urmaţi drumul naţional 76, iar din comuna Sudrigiu faceţi la stânga şi urmaţi indicatoarele care vă conduc spre Padiş.