TURIST ACASĂ. Tablourile de 10 milioane de euro dintr-un sat dobrogean

Data publicării:
arta-1

Pe malul stâng al Dunării, la Topalu, la 60 de kilometri de municipiul Constanța se află Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă. Responsabil pentru tezaurul cultural din satul dobrgean este fiul primilor dascăli din Topalu.

Gheorghe Vintilă era medic, un om înstărit căruia îi placea arta și care avea prieteni în rândul artiștilor. Primele opera de artă cumpărate de medicul Vintila aveau rolul de a decora sufrageria casei. Încurajat însă de prietenul său, celebrul sculptor Oscar Han, a ajuns să dețină o colecție de 228 de picturi și sculpturi.

 Muzeul de Artă de la Topalu a fost înființat în anul 1960, iar clădirea ce adăpostește operele este chiar casa bătrânească a părinților lui Gheorghe Vintilă. Înainte de a muri, în 1973, medicul și-a dorit ca averea pe care a strâns-o să rămână in satul natal. Chiar dacă picturile lui Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ștefan Popescu, dar și sculpturile lui Oscar Han și ale lui Dimitrie Paciurea se află în Topalu, cei care doresc să vadă impresionanta colecție de artă sunt așteptați la muzeu, de luni până vineri, între 10:00 și 18:00. Prețul de intrare este de 5 lei de persoană, iar vizita va fi însoțită și de un ghid.

Trebuie să știți că drumul până la Topalu nu este legat de autostradă, iar din Constanța trebuie să mergeți pe drumul județean 223, localitatea aflându-se la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri