Turiștii fug din Tunisia. Ce țări arabe preferă românii

Data publicării:
camila qatar

În jur de 2.500 de turişti din Marea Britanie au părăsit Tunisia în ultimele două zile. Ei se tem că vor fi victimele unui nou atentat, asemănător celui de vineri, când 38 de oameni au fost ucişi de un adept al grupării Statul Islamic. Potrivit BBC, care citează surse oficiale, cel puţin 30 dintre victime ar fi cetăţeni britanici.

Au verificat camera şi ne-au spus că toate bagajele sunt acolo...e ciudat. Aşa că unde sunt?”, spune Mark Stocker, fiul unor turiști britanici.

El este doar unul dintre cei care n-au nici o veste de la rudele plecate în concediu în Tunisia. Este puţin probabil ca ele să mai fie în viaţă.

Presa începe să relateze despre cazuri în care parcă se vede mâna destinului - tragedii sau salvări miraculoase.

Pe plajele tunisiene, de pildă, şi-au găsit sfârşitul trei generaţii ale aceleiaşi familii. Cei trei - bunic, tată şi nepot - erau fani ai unei echipe de fotbal, iar în memoria lor, clubul a afişat pe site-ul său un mesaj de compansiune.

Alţi turişti britanici, mult mai norocoşi, au reuşit să ajungă acasă şi au povestit clipele de teroare prin care au trecut. „Sute de oameni alergau şi se împingeau...Toată lumea era înspăimântată, nimeni nu mai ştia în ce direcţie să alerge, cu toţii se gândeau că ar putea fi împuşcaţi în spate...n-am fost în viaţa mea atât de speriată”, povestește o femeie.

Şi în timp ce mii de oameni fug din Tunisia de tema unor noi atacuri, există şi turişti care nu renunţă la vacanţa în statul african.

„Au fost trei atacuri în cinci ani, nu e ceva chiar atât de ieşit din comun. Dacă punem problema în felul ăsta, nu mai poţi merge nici în Franţa...”, spune un turist.

Însă dincolo de dramele trăite de turişti, cei mai afectaţi pe termen lung sunt tunisienii. Turismul din această ţară riscă acum să fie îngenuncheat de atacul comis de teroristul de 23 de ani.

„Începuserăm să uităm ce s-a întâmplat în martie, la muzeul Bardo, îi vedeam pe turişti venind fericiţi. Iar acum vedeţi ce se întâmplă...un om distruge economia unei ţări”, spune cu amărăciune un șofer de taxi.

Turismul cântăreşte greu în economia tunisiană - aduce venituri ce reprezintă 15% din Produsul Intern Brut. Numai anul trecut, peste şase milioane de oameni au vizitat ţara din nordul Africii.

Mirajul vacanțelor în țările arabe

Turismul din Tunisia a fost lovit de atentatele de acum două zile. Mirajul vacanţelor în ţările arabe nu a scăzut însă. Nici pentru români.

Ţările arabe, care pun la un loc dunele spectaculoase de nisip şi oraşe cu clădiri de zeci de etaje, rămân printre destinaţiile de vacanţă la care visează mulţi dintre români. Iar cererea de pachete turistice este tot mai mare.

Dubai este prima opţiune pentru cei care vor o săptămână întro astfel de ţară.

Este una dintre cele mai căutate destinaţii, s-a scos şi viza de o bună perioadă de vreme. Sunt trei mari companii din care două low-cost, care opereaza zbor direct”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.

Tarifele pornesc de la 350 de euro de persoană, pentru un city break şi cresc spre 500 de euro pentru o săptămână.

Unul dintre cele mai vizitate obiective este Burj al-Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume.

Tot în Emiratele Arabe Unite, dar în Abu Dhabi, turiştii pot avea parte de altfel de experienţe.

Principala atracţie turistică din Abu Dhabi este Marea Moschee. Ea a fost construită în 11 ani, iar dacă veţi ajunge aici aveţi ocazia să vedeţi peste 300 de coloane, toate decorate cu pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi cu foițe de aur.

O săptămână în Abu Dhabi, cu transport şi cazare, costă de la 400 de euro în sus.

Cu tarife asemănătoare sunt şi vacanţele în Qatar. Doha este o capitală a luminilor, iar cine ajunge aici va face cu siguranţă o oprire şi în portul care oferă cea mai bună imagine a oraşului.

Ceva mai ieftine sunt însă biletele de vacanţă pentru Egipt.

O destinaţie cu multe hoteluri all-inclusive, cu plaje frumoase, cu o mare excepţională, este suficient să faci scuba diving la ţărm ca să ai parte de imagini incredibile”, spune Ciprian Enea.

Iar cei care îşi îndreaptă paşii către această ţară nu vor să rateze nici piramidele şi Valea Regilor. Excursiile opționale către aceste locuri sunt taxate suplimentar de agenţiile de turism, faţă de biletele de cazare şi avion care pornesc de la 280 de euro de persoană pentru șapte nopţi la un hotel de 3 stele cu mic dejun

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri