Sari la conținut

Twin Arts: Pregătim concerte cu artişti foarte speciali

Twin Arts organizează evenimente în România din 2003 şi, timp de 13 ani, a reuşit să aducă pe scenele româneşti pe unii dintre cei mai importanţi muzicieni de jazz din lume. Dragoş Bâscă, manager al Twin Arts, a povestit pentru DIGI24 care sunt provocările cu care se confruntă o agenţie care doreşte să aducă muzică de calitate în România şi a dezvăluit câteva dintre surprizele pe care le-au pregătit fanilor de jazz în perioada care urmează.

Dragos_

Foto: Miluţă Flueraş

DIGI24: Cum a început cariera de promoter muzical? Care este primul concert pe care l-aţi organizat?

Dragoş Bâscă, manager al Twin Arts: Am început să organizăm concerte în urmă cu 13 ani, la Iaşi. Şi eu, şi fratele meu geamăn am fost pasionaţi de muzică de foarte mici şi am avut mereu prieteni muzicieni. Unul dintre ei, chitaristul trupei Cannabis, Mihai Musceleanu, într-un exces de optimism şi încredere în noi ne-a propus să începem să organizăm concerte. Fără să ştim în ce ne băgăm exact, am organizat primul nostru show, care-i reunea pe Luiza Zan, Mihai Musceleanu, Rick Condit şi Sorin Petrilă. Au urmat multe altele, mai ales după ce ne-am deschis clubul nostru, Blackout.

Care sunt provocările cu care se confruntă o agenţie care doreşte să aducă muzică de calitate în România?

Provocările sunt destul de mari pentru nişa muzicală în care activăm noi. România este o piaţă mică, care se concentrează în principal pe Bucureşti. Un artist nu poate concerta în 3, 4 oraşe din ţară, aşa cum o face în Germania sau Franţa, reducând în acest fel costurile pentru toţi promoterii implicaţi. Din fericire, de câţiva ani a apărut o anumită descentralizare. Clujul este un oraş cu evenimente remarcabile, neegalate de niciun eveniment din Capitală, dacă ne gândim la Electric Castle, TIFF, Untold, Jazz In The Park. Se întâmplă lucruri importante şi la Timişoara şi Sibiu.

Care sunt cele mai mari realizări, concertele care v-au adus cele mai mari satisfacţii? Și de ce?

Ştiu că poate suna banal, dar cea mai mare realizare a noastră este că ne-am urmărit visele şi pasiunea. Toate concertele au fost speciale în felul lor, dar premierele cu Tigran, Brad Mehldau, Ibrahim Maalouf, Joshua Redman, Ane Brun, Riverside, Wovenhand, Hindi Zahra ni s-au lipit tare de inimă. Sălile pline la Hiromi şi Avishai Cohen au fost iarăşi momente incredibile. Să vezi filmul Birdman, să îţi placă la nebunie şi coloana sonoră şi să îl aduci pe autorul ei, tobarul Antonio Sanchez, e magic. Să îi aduci în premieră pe Snarky Puppy la Silver Church pentru 300 de oameni şi după aia, doi ani la rând să îi vezi cum câştiga două premii Grammy e iarăşi un sentiment grozav.

Cui îi sunt dedicate evenimentele Twin Arts? Cum descrieţi publicul care participă la concertele Twin Arts?

Promisiunea pe care am făcut-o publicului a fost că va experimenta mereu alături de noi în această aventură. Avem un public destul de ecletic şi foarte exigent. Mulţi oameni cunosc bine muzica la care vin, dar există şi o parte a publicului care ne urmează pentru că ştie că nu facem compromisuri. Pentru Twin Arts este esenţial să avem o audienţă deschisă la tot ce este nou.

Cum a luat naştere proiectul Jazz Night Out?

După primele noastre show-uri de jazz organizate în Bucureşti, am realizat că e important să construim o platformă şi să încercăm să capitalizăm efectul acestor concerte. Suntem în plină evoluție şi avem ambiţii mari pentru viitor.

Ce v-a determinat să o readuceți pe Hindi Zahra în România?

Concertul ei sold out la Jazz Night Out de anul trecut, concertul magnific în faţa a mii de oameni la Jazz In The Park anul acesta şi, nu în ultimul rând, pentru că ne este foarte dragă.

Care sunt artiștii pe care speraţi să îi aduceți în România în următorii ani?

Pregătim câteva concerte cu artişti foarte speciali. Vor fi şi revederi cu muzicieni ce vor veni în alte formule, dar şi premiere, ca întotdeauna. Nu putem dezvălui încă numele, trebuie să fie surpriză, nu?

Până atunci, avem o toamnă bogată anul acesta: pe 27 octombrie va concerta Dhafer Youssef la Sala Radio, pe 1 noiembrie Hindi Zahra la Arenele Romane, pe 10 noiembrie basistul american Victor Wooten va concerta alături de Dennis Chambers şi Bob Franceschini la Sala Radio, iar pe 13 noiembrie, pentru prima dată în România, o vom avea invitata pe cântăreaţă Eivor, din Insulele Feroe.

Încheiem seria concertelor cu Robert Glasper Experiment pe 28 noiembrie, pianistul american fiind tot o premieră în România. Publicul din Cluj are şansa de a-l vedea şi la ei în oraş, pe 29 noiembrie, într-un concert organizat de prietenii şi partenerii noştri Jazz In The Park.