Ultima bătălie a regelui Richard al III-lea, reconstituită în urma expertizei scheletului

Data publicării:
430375-king-richard-iii-portrait-and-skull

 

FOTO www.news.com.au

Rănile suferite de fostul suveran englez în zona capului contrazic legendele din epocă, potrivit cărora Richard al III-lea, încolţit într-o mlaştină, şi-ar fi abandonat calul înainte de a fi ucis de inamicii lui, potrivit acestui studiu realizat pe baza analizei amănunţite a scheletului său. Studiul a fost publicat miercuri în revista The Lancet, notează Mediafax.

Suveranul englez a murit la vârsta de 32 de ani, în bătălia de la Bosworth din 22 august 1485, după o scurtă domnie de doi ani. Dinastia Tudorilor care i-a urmat la tron l-a prezentat ca pe un tiran sângeros, iar această reputaţie sumbră a fost imortalizată şi de dramaturgul William Shakespeare.

În piesa de teatru "Richard al III-lea" (scrisă în 1592), suveranul, încolţit pe câmpul de luptă, strigă: "Un cal! Regatul meu pentru un cal!" - o replică devenită ulterior celebră. 

Osemintele regelui englez au fost descoperite în oraşul Leicester din centrul Angliei, în septembrie 2012, în timpul lucrărilor de reamenajare a unei parcări municipale. Analizele ADN - care nu au fost deocamdată publicate - au confirmat că acest schelet curbat, care prezenta urmele unor răni suferite în război, era într-adevăr cel al ultimului rege din dinastia Plantagenet, căzut în luptă nu departe de acolo şi înmormântat într-o ceremonie discretă organizată de călugării franciscani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri