Sari la conținut

Ultimii flașnetari ai Europei. Atmosfera secolului 19, pe străzile din Iaşi

Apărută în secolul 18, flaşneta este o mini orgă folosită pe vremuri de muzicanţii ambulanţi. În secolul al 19-lea era deja o obişnuinţă pe strările capitalelor europene. Spre deosebire de vioară, pian, flaut sau alte instrumente muzicale clasice, cei care vor sa cânte la flaşnetă nu au nevoie de cursuri sau aptitudini speciale.

„Muzica este scrisă pe hârtie şi instrumentul o poate citi cu ajutorul acestor găuri, este un sistem activat de vânt şi vântul iese pe aici”, explică unul dintre participanții la festival.

Opt flaşnetari au venit la Iaşi pentru a păstra vie muzica acestui instrument. Sunt singurii, de altfel, din Europa care îl mai fabrică şi îl mai folosesc. Wolfgang Brommer, din Germania, e a treia generaţie de flaşnetari din familia sa.

„Aceea este inscripţia noastră, aceasta este numele companiei, acesta este numele meu, eu sunt Brommer şi facem instrumente tradiţionale din Waldkirch, este linia familiei şi o continuăm şi în zilele noastre”, spune el.

„De 25 de ani cânt la flaşnetă. Călătoresc în primul rând în Elveţia, în Franţa, la multe festivaluri, în Franţa, Cehia, Slovenia, Croaţia, Italia”, spune Willy Roaux, flaşnetar din Elveţia.

Următoarea ediţie a Festivalului Internaţional de Muzica Mecanică va fi organizată, la Iaşi, peste doi ani, în 2016.