Sari la conținut
News Alert

Ultimul reparator. Poveştile omului care a avut grijă de stilourile gravate „Nicolae Ceaușescu”

De mai bine de patru decenii, în fiecare dimineaţă la ora 10:00, Mircea Tvers este în uşa prăvăliei şi aşteaptă clienţii! După câteva ore de așteptare însă, nimeni nu îi trece pragul... Computerul a stricat mariajul dintre om şi stilou. Nu mai e ce-a fost, dar meşterului i-au rămas multe amintiri din vremea în care aici ajungeau pentru curăţat şi mici reparaţii celebrele stilouri gravate: Nicolae Ceauşescu!

„Erau de un singur fel! Deci, stiloul reprezentativ prezidenţial este un Montblanc Meisterstuck, care este un stilou clasic, foarte simplu: un piston, un cărbune, o peniţă şi corpul stiloului”, explică meșterul Ferdinand „Mircea” Tvers.

„De reparat, n-am avut niciodată de făcut nimic la stilourile alea! Probabil era totuşi cineva acolo care i le dădea numai în momentul când trebuia să scrie! Eu doar am făcut să le întreţin!”, spune el, vorbind despre stilourile fostului dictator.

Preţul unui stilou ca acela variază acum între 800 şi 10 mii de euro, adaugă Mircea Tvers.

În lumea de astăzi, computerizată, doar pasionaţii mai au stilouri și le mai și îngrijesc.

„Când am de reparat o peniţă, trebuie s-o scot afară. După ce o îndrept cât de cât, am o foarte simplă lamă, pe care o bag prin nervura asta de la peniţă şi cu ajutorul unui cleşte, o fac perfect. O îndrept aşa, aşa sau aşa!”, dezvăluie meșterul din secretele meseriei sale pe cale de dispariție.

Pentru serviciile prestate în favoarea primului client al ţării nu primea bani. Avea chenzină fixă. Dar, deseori, celebrul „Cabinet 1" îi trimitea la pachet, culmea, atenţii... capitaliste.

Şeful de cabinet de la Ceauşescu. Când venea cu stilourile să le curăţ îmi dădea un cartuş de ţigări, o sticlă de whisky şi odată mi-a dat două bilete la Neptun, la litoral”, își aduce aminte meșterul.

I-au trecut pragul atelierului şi personalităţi care iubeau şi foloseau intens stiloul. L-au vizitat şi i-au apreciat talentul Amza Pellea, Dumitru Prunariu, Eugen Barbu şi alţi domni, cu rang sau fără. Povestea lui a apărut chiar şi în oficiosul Scânteia.

„A fost un articol foarte mic. Că reparasem stiloul lui Dumitru Prunariu care fusese în Cosmos! Şi oamenii au citit aia... Şi vreau să vă spun, coada era până la colţul străzii, aici!”, povestește Ferdinand Tvers.

Priceperea nu l-a ferit de greşeli. Într-o zi, a rupt peniţa stiloului pe care tocmai i-l adusese personal la curăţat temutul Bujor Almăşan, fost ministru al minelor şi petrolului în perioada comunistă.

„Am rupt-o în vârf! Vreau să vă spun că atunci m-am dus prima dată la Banca Naţională! Şi cineva foarte amabil de acolo, necunoscându-mă şi-a dat seama că eu am venit cu ceva deosebit acolo şi putea să mă ajute. (...) La Banca Naţională, la Monetărie, erau nişte peniţe cu care am putut atunci să fac schimb, să-mi dea una din aia şi să pun peniţa înapoi. Şi-am scăpat!”, relatează meșterul pățania.

I-au trecut prin mâini cele mai scumpe stilouri din lume, dar niciodată nu şi-a permis unul. Acum ceva vreme, însă, a aflat ca unul dintre stilourile lui tovărăşului Nicolae Ceauşescu este scos la licitație. S-a dus, hotărât, să cumpere!

„Am fost la licitaţie, dar a fost atunci unul care nu s-a priceput şi, probabil, cineva a umblat pe acolo. Şi stiloul ăla care era, era cu capacul de la un stilou românesc, făcut la Sibiu, iar corpul era de la un stilou original, nemţesc!”, spune meșterul.

Mircea Tvers vrea acum să-i adune pe toţi meşterii pricepuţi într-o singură "cooperativă". De reparaţii. L-a adus deja lângă el pe Dan, un vechi amic, specializat în ochelari.

Dan Tătăruşanu spune: „Secretul e să-ţi placă să faci ceea ce faci! Nu trebuie să te limitezi numai la a lua banii, cum fac mulţi: pac, pac, o spoială, o mânjală, ai luat banii, ura şi la gară! Nu! Dacă nu-ţi place să faci ceva... nu-ţi iese!”

Aceasta-i, până la urmă, filosofia care separă meşterii... de cârpaci. Filosofia care descrie meseriaşul pasionat, respectat şi căutat de muşterii, chiar dacă computerul face ca stiloul sa devină o relicvă.