Un absolvent a dat în judecată Universitatea Oxford pentru un milion de lire sterline

Data publicării:
photo

Un absolvent al Universităţii Oxford a dat în judecată prestigioasa instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie, de la care solicită daune de 1 milion de lire sterline (1,1 milioane de euro), deoarece consideră că ”metodele îngrozitor de proaste” de predare a unui curs l-au împiedicat să aibă, după absolvire, o carieră de succes, informează The Guardian citat de News.ro.

photo

Faiz Siddiqui afirmă că ”metodele îngrozitor de proaste” şi de ”plictisitoare” de predare a unuia dintre cursurile de la Oxford l-au împiedicat să obţină o diplomă universitară cu calificativ maxim şi să aibă apoi o carieră de succes.

Fostul absolvent, care a studiat istoria modernă la Brasenose College - una dintre instituţiile de învăţământ superior din cadrul Universităţii Oxford -, a declarat în instanţă că ar fi putut să aibă o carieră de succes în dreptul comercial internaţional, dacă ar fi obţinut  diplomă cu calificativ maxim (Class I - peste 70 de puncte din 100) în locul diplomei sale cu calificativ mediu (2:1, Class II Division I - 60-69 puncte din 100), pe care a obţinut-o în urmă cu 16 ani.

Dacă va câştiga acest proces, cazul lui Faiz Siddiqui ar putea să deschidă calea pentru mai multe procese similare iniţiate de foşti studenţi, care vor avea posibilitatea de a invoca metode inadecvate de predare, o adaptare nepotrivită la programul universitar şi decizii proaste.

Faiz Siddiqui, în vârstă de 38 de ani, care a lucrat ca avocat-consultant după absolvire, spune că viaţa şi cariera lui au fost marcate de eşecul pe care l-a suferit încercând să obţină o diplomă cu calificativ maxim, în iunie 2000.

El mai spune că a obţinut o notă slabă la un curs de Istorie a Indiei Imperiale în timpul studiilor sale universitare, din cauza ”metodelor neglijente” de predare, iar acea notă i-a scăzut media generală de absolvire.

El a invocat din acest motiv pierderi financiare şi solicită daune de 1 milion de lire sterline de la cancelarul, profesorii titulari şi asistenţii de la Universitatea Oxford, care încearcă respingerea cazului în instanţă.

Potrivit unui articol publicat în Sunday Times, Faiz Siddiqui suferă de insomnie şi depresie, pe care avocatul său, Roger Mallalieu, le pune pe seama eşecului de a obţine o diplomă cu calificativ maxim.

Avocatul Mallalieu a declarat în instanţă că media generală mai mică obţinută de clientul lui ”i-a negat acestuia şansa de a deveni un avocat strălucit în domeniul dreptului comercial internaţional”.

La rândul lor, avocaţii Universităţii Oxford spun că acest proces este ”lipsit de fundament” şi ar trebui să fie respins, prin prisma numărului mare de ani care au trecut după ce reclamantul a absolvit cursurile universitare.

Universitatea britanică a recunoscut totuşi că a întâmpinat ”dificultăţi” în predarea modulului de Istorie a Indiei Imperiale în anul în care Siddiqui a absolvit, deoarece jumătate dintre profesorii specializaţi în Istoria Asiei se aflau în concediu de un an în acea perioadă.

Faiz Siddiqui spune că lecţiile standard pe care le-a primit de la profesorul de istorie David Washbrook au scăzut calitativ, ca urmare a presiunii ”intolerabile” la care era supus profesorul britanic. În anul universitar 1999-2000, patru dintre cei şapte profesori din catedra de Istorie de la Oxford se aflau în concedii legale de un an.

”Este clar şi de neconstat” faptul că managerii universităţii cunoşteau situaţia în avans, a spus avocatul lui Siddiqui. Acelaşi avocat a dezvăluit în instanţă că din totalul celor 15 studenţi care au urmat acelaşi curs şi au susţinut acelaşi examen, 13 au primit ”cea mai mică notă sau egală cu cea mai mică dintre notele lor”.

Un verdict în acest proces va fi pronunţat spre sfârşitul lunii decembrie. Avocaţii lui Faiz Siddiqui consideră că fostul absolvent este ”unul dintre puţinii studenţi care au cu adevărat o bază reală pentru a iniţia un proces împotriva universităţii Oxford în legătură cu această situaţie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri