Sari la conținut

Un colţ de rai în România: cascade, ape limpezi şi fenomene carstice unice în ţara noastră

Parcul Naţional Cheile-Nerei Beuşniţa, din Caraş-Severin, este una dintre cele mai frumoase zone turistice din Banat, în special pentru iubitorii drumeţiilor pe munte. „Este o zonă pitorească cu foarte, foarte multe frumuseţi. Traseele nu sunt trasee dificile. Sunt trasee normale, uşoare spre moderat”, a declarat Paul Fiştea, ranger Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița. Una dintre cele mai cunoscute intrări în Cheile Nerei este Podul Bei. Până aici drumul este asfaltat, iar această locaţie este punct de plecare către trasee diferite.

De cum intraţi în Parcul Natural Cheile Nerei - Beuşniţa, pe malul drept al Nerei este primul obiectiv turistic, şi anume, „La Tuneluri”. Practic, pe o distanţă ce poate fi parcursă în 30 de minute sunt dispuse 7 tuneluri săpate în stâncă, de localnici, în urmă cu sute de ani. Cel mai lung dintre acestea are o lungime de 40 de metri. Pe vremuri, prin aceste galerii umblau oameni, pentru că era cel mai scurt drum între localităţile de la marginea cheilor. Locurile întunecate şi nu des bătute de pasul omului ascund vietăţi de temut, cum ar fi vipera cu corn.

„Nu este o specie periculoasă, cum se vorbeşte în poveşti, că sare din coadă în cap, că atacă omul, nu. Vipera cu corn simte vibraţia pământului şi se retrage. Şi, mai ales pe traseele acestea, mult circulate, e o întâmplare să întâlneşti o viperă sau un pui de viperă”, a explicat Pau Fiştea, ranger Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița. Chiar şi aşa, turiştii care vor să străbată Cheile Nerei trebuie să poarte bocanci şi pantaloni lungi, mai ales dacă aleg traseele pe drumuri forestiere. Cel mai vizitat şi accesibil dintre acestea se întinde de-a lungul râului Bei. 

Tot aici găsiţi Cascada Văioaga care are o înălțime de aproximativ 10 metri. La nici 2 minute de poteca principală, Văioaga este uşor ascunsă într-o mică vale formată de râul Bei. Cu fiecare metru coborât către baza cascadei, descoperim spectacolul impresionant al căderii de apă.

Datorită climatului cu puternice influenţe mediteraneene, natura te duce cu gândul către vremurile în care stăpânii lumii erau dinozaurii. Promovarea în mediul rural a început să dea roade. De la an la an, tot mai mulţi străini vin să vadă peisajul magnific din inima Banatului.

Începând cu anii 2012, 2013, 2014 s-a observat o creștere semnificativă a numărului de vizitatori în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Majoritatea turiștilor din afară vin din țări ca Germania și Cehoslovacia, dar și numărul turiștilor români este destul de mare, în special București, Timișoara”, a spus Gheorghe Cipu, ranger, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Traseul de pe valea râului Bei este unul uşor şi potrivit atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Taxa de vizitare a Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa este de 5 lei şi trebuie să ştiţi că nu veţi avea semnal la telefonul mobil.

În plus, trebuie să vă aprovizionaţi cu apă şi alimente, deoarece, cel mai apropiat magazin se află în satul Potoc, la 3 kilometri de intrarea în chei. Cheile Nerei se află la 125 kilometri depărtare de Timişoara, 365 de Cluj şi 505 kilometri de Bucureşti.