Sari la conținut

Un nou record pentru cel mai vândut disc din toate timpurile

Megastarul Michael Jackson a stabilit un nou record în industria muzicală graţie albumului ”Thriller”, cel mai bine vândut disc în Statele Unite din toate timpurile, după ce reprezentanţii Recording Industry Association of America (RIAA) au anunţat, joi, că vânzările aferente acestui material discografic au depăşit - după modificarea regulamentelor RIAA, pentru a include şi platformele online - pragul de 33 de milioane de unităţi, informează BBC.com citat de News.ro.

Michael Jackson Arraignment on Child Molestation Charges

Foto: Gulliver/Getty Images

Noul record a fost omologat de reprezentanţii RIAA, la un an după debutul acestui material discografic pe platformele de streaming muzical.

Albumul ”Thriller”, care conţine o serie de piese celebre din repertoriul cântăreţului Michael Jackson, precum ”Beat It”, ”Thriller” şi ”Billie Jean”, a fost lansat în epoca de aur a industriei discurilor pe vinil, stimulată de difuzările de videoclipuri pe postul de televiziune MTV.

Vânzările de albume au cunoscut o scădere considerabilă în deceniile care au urmat, în special în ultimii 10 ani, în paralel cu dezvoltarea ascultării de muzică pe internet, chiar dacă streamingul (ascultare fără descărcare) a generat beneficii financiare.

Pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute albume din Statele Unite se află materialul discografic ”Their Greatest Hits (1971-1975)” al grupului Eagles, care s-a vândut în 29 de milioane de copii.

Moştenitorii lui Michael Jackson afirmă că albumul ”Thriller” s-a vândut în peste 105 milioane de copii pe plan global, deşi datele referitoare la vânzările mondiale de discuri sunt dificil de cuantificat.

Albumul ”Bad” al cântăreţului Michael Jackson, lansat în 1987, s-a vândut la rândul său în peste 10 milioane de copii în Statele Unite, au dezvăluit reprezentanţii RIAA.

Michael Jackson (29 august 1958 - 25 iunie 2009) a fost un cântăreţ, compozitor, dansator şi coregraf american, supranumit ”regele muzicii pop”. S-a remarcat încă din copilărie, în calitate de membru al grupului Jackson Five, şi a devenit apoi, după ce şi-a lansat cariera solo, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai planetei. A lansat numeroase albume de succes, precum ”Thriller”, ”Bad” şi ”Dangerous”, iar single-urile şi discurile sale s-au vândut în aproximativ 1 miliard de copii pe plan mondial.

Michael Jackson a câştigat 15 premii Grammy (dintre care două trofee onorifice), 26 American Music Awards (mai mult decât oricare alt artist solo), a fost recompensat cu două stele pe Walk of Fame din Hollywood - în 1980, ca membru al grupului Jackson Five, şi în 1984, ca artist solo - şi a fost inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame - în calitate de membru al grupului Jackson Five, în 1997, şi ca artist solo, în 2001.

Cu o viaţă personală marcată de numeroase controverse şi apariţii publice intens mediatizate, Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de propofol, un anestezic puternic, pe care starul american îl utiliza ca somnifer. Artistul efectua în acea perioadă o serie de repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, ”This Is It Tour”, care ar fi trebuit să includă 50 de show-uri şi să înceapă în iulie 2009, la Londra.

După decesul cântăreţului american, custodia celor trei copii ai lui -  Prince Michael Jackson I, (născut pe 13 februarie 1997), Paris Katherine Jackson (născută pe 3 aprilie 1998) şi Prince Michael Jackson II (supranumit ”Blanket”, născut pe 21 februarie 2002) - a fost încredinţată mamei megastarului, Katherine Jackson.