Sari la conținut
News Alert

Un nou tip de turism ia avânt în România

Boutique-hotelul este un concept care a apărut în Statele Unite şi în Anglia la începutul perioadei 1980, dar la noi prinde abia de câţiva ani. Are un număr redus de camere, dar servicii personalizate. Spre exemplu, pot păstra garderoba oaspeţilor până la următoare vizită. Proprietarii au restaurat clădiri istorice, cu 7 sau 12 camere, şi au îmbinat luxul cu relaxarea.

Roxana Neaţă, reprezentant boutique-hotel:Această cameră în stil oriental-otoman, dublă, cu elemente din cultura turcească. Avem patul - culorile sunt predominant roșu aprins și auriu -, oglinzile, pernele, canapeaua.

Preţul este pe măsură. În funcţie de decorul camerelor, poate să ajungă şi la 100 de euro.

Una dintre cele mai căutate camere este cea cu profil vânătoresc+aici motivele din natura se imbina cu luxul”, transmite corespondentul Digi24 Roxana Vântu.

Nici hotelul amenajat într-o clădire construită la începutul lui 1900 nu duce lipsă de clienţi. O arată cifra de afaceri, de 90.000 de euro doar anul trecut. Proprietarii au păstrat arhitectura iniţială a vilei. Iar geamurile sunt aceleaşi de acum 100 de ani. Decorul este unul clasic. Şi pentru că unele hoteluri au şi grădină, organizează şi evenimente.

Andrei Popa, directorul unui boutique-hotel: Reprezintă 15%, mergem pe evenimente private, în cerc restrâns, botezuri, cununii civile, recepții, lansări de produse.

Durata medie a unui sejur este de două zile, de obicei de marţi până joi. Cei mai mulţi clienţi sunt oameni de afaceri discreţi, din domeniul farmaceutic sau IT, ori actori.

Roxana Neaţă, reprezentant boutique-hotel:În hotelul nostru 60% sunt italieni, în procent de 20% nemți, restul români și americani. Din categoria actorilor, cum ar fi Catrinel Menghia, alți actori din Franța și Italieni.

Gradul mediu de ocupare depăşeşte uneori 70%, dublu faţă de hotel de cinci stele cu peste o sută de camere. În Bucureşti sunt zece boutique-hoteluri, iar pentru o afacere reuşită trebuie să investești cel puţin două milioane de euro, spun cei care au profit.