V. Rebengiuc: Nu am fudulia asta, stai dom'ne, eu am făcut mai multe filme

Data publicării:
rebengiuc digi

„Nu ştiam cum o să iasă filmul. Mi se părea că e prea lent, că prea nu am nimic de făcut, dar am avut o surpriză plăcută. Filmul m-a bucurat când l-am văzut şi cireaşa de pe tort a fost faptul că în sala aceea de la San Sebastian, o sală cu vreo 6-700 de locuri, plină, plină absolut de oameni... În momentul în care s-a terminat filmul au izbucnit nişte aplauze, la o intensitate cum n-am mai auzit în viaţa mea şi care nu se mai opreau. Nu se mai opreau. Vorbesc foarte sincer. Iar eu nu caut niciodată, nici la teatru, nici la film, nu caut aplauze. Nu joc pentru aplauze neapărat”, a povestit marele actor.

A avut sute de roluri în teatru şi film. A debutat în filmul "Mândrie", din 1956, povestea unui inginer venit de la o specializare în URSS. Cu Liviu Ciulei a lucrat în anul 1965, la "Pădurea spânzuraţilor". Ciulei iniţial nu voia să îi dea rolul lui Apostol Bologa, pentru că ar fi avut un chip prea angelic!

În 1986, Victor Rebengiuc trebuia să-l interpreteze pe Dumitru al lui Nae în "Moromeţii", de Stere Gulea. Însă, pentru că Gheorghe Dinică a refuzat să-l interpreteze pe Ilie Moromete, rolul i-a revenit lui Rebengiuc. Acum, nimeni nu şi-ar putea imagina pe altcineva în rol. Întors la "ţară" în "Câinele japonez", actorului îi pare rău că nu a putut să retrăiască o secvenţă din "Moromeţii".

Premiera filmului "Câinele japonez" a avut loc săptămâna trecută. Regizorul Tudor Jurgiu, care este cu 41 de ani mai mic decât Victor Rebengiuc, a vorbit despre talentul marelui actor.

Era genul de personaj la care ori ieşea bine, ori nu ieşea deloc. De-aia m-am bucurat mult când domnul Rebengiuc a fost de acord să joace, după ce a citit scenariul, pentru că şi după primele discuţii, a intuit foarte bine reţinerea personajului, răceala lui, demnitatea lui şi mă rog, toate celelalte şi mai departe n-a fost foarte complicată munca la personaj”, a afirmat regizorul.

„Dar am acceptat rolul în primul rând pentru că e un rol de vârstă mea, pe care pot să-l joc şi era o poveste, era o poveste frumoasă a unui om care întâmpina nişte greutăţi în viaţă şi se luptă ca să treacă peste ele. Să nu-l copleşească”, adaugă Victor Rebengiuc.

Acţiunea se întâmplă într-un sat din sudul României, dar are aerul unei poveşti universale.

Echipa "Ca-n filme" a facut making of-ul producţiei și a stat pe platouri în ultima zi de filmare.

„Sunt destul de nostalgic fiindcă a fost o echipă foarte, foarte agreabilă, m-am împrietenit cu toată lumea, am fost răsfăţat într-un fel pot să îţi spun pentru că e normal să te comporţi aşa cu vârsta a treia şi ne despărţim acum. Lucrul asta mă afectează acum. Nu am fudulia asta, stai dom'ne, eu am făcut mai multe filme, tu vii acuma, eşti primul, faci primul tău film, mă înveţi tu pe mine cum se face? Eu vreau să învăţ de la el şi am învăţat de la el, pentru că l-am ascultat şi am făcut ce mi-a cerut, nu i-am impus eu lui: "fă cum zic eu, că altminteri o încurci"”, a mărturisit actorul.

Victor Rebengiuc nu primeşte prea multe oferte pentru roluri, dar înţelege motivul.

„Nu primesc foarte multe scenarii pentru că, în general, roluri de oameni bătrâni nu prea sunt. Şi e bine că nu sunt. Important este că cei tineri sunt cei care duc viaţa mai departe, că ei se îndrăgostesc, sunt poveşti de amor. Ăştia bătrâni au necazuri, au dureri, îi dor oalele, îi dor reumatismele, au alte treburi”, afirmă actorul.

Lucian Pintilie, care a colaborat cu Victor Rebengiuc la mai multe producţii, inclusiv "Balanţa", "De ce trag clopotele Mitică" sau "Niki şi Flo", l-a numit "cel mai mare actor cu care a lucrat vreodată".

După Revoluţie, Rebengiuc a apărut în filme ale "Noului Val", a jucat in scurtmetrajul "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", de Cristi Puiu, şi în lungmetrajele "Marţi după Crăciun" de Radu Muntean şi "Medalia de Onoare", de Călin Netzer. Dar nu stă să se gândească niciodată la valuri.

Pentru Victor Rebengiuc, contează ca regizorul să fie talentat, fie că este tânăr, fie că este toba de experienţă.

A avut parte de regizori de geniu şi de unii mai puţini buni. Cu toţii au avut norocul de a lucra cu el, iar Rebengiuc vrea să joace în continuare.

Probabil că o să mai joc şi în filme ale viitorului val. Probabil. O să fie nevoie de un uşier bătrân, undeva la o instituţie pe care să-l joc eu”, a mai completat actorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri