Vacanţa în fân, cea mai veche terapie pentru alungarea stresului

Data publicării:
terapiefan

La aproximativ 65 de kilometri de Buzău, în comuna Chiojdu, timpul pare că s-a oprit în loc, iar stresul aproape că este o necunoscută pentru localnici. Motivul pare aproape ireal.

Oamenii de aici profită de beneficiile fânului pe care îl cosesc zilnic de pe colinele munţilor care îi înconjoară.

Ioan Lezeu sau Tata Lice, aşa cum îi place să i se spună, s-a gândit să-i relaxeze şi pe turiştii care-i trec pragul pensiunii, aşa că a amenajat în podul casei sale o odaie în care se face terapie cu fân. Buzoianul a creat aici un colţ de poveste de demult, de pe vremea când oamenii obişnuiau să doarmă în nopţile călduroase de vară în căpiţe. În odaie se simte mirosul a peste 40 de plante aromatice care cresc în flora montană din zonă.

De terapia cu fân au auzit chiar şi românii stabiliţi de ani buni peste graniţe. Iar după doar câteva minute petrecute în odaia fermecată, turiştii pot simţi deja beneficiile.

După ce s-au relaxat în fân, turiştii se pot detoxifia în sauna muntenească. Pregătirea acesteia necesită un întreg ritual. Într-un butoi din lemn de stejar se pun un strat de fân, câteva plante medicinale şi aromatice şi se toarnă apă fierbine. Se mai adaugă şi câteva petale de trandafiri şi se acoperă cu o bucată de pânză pentru ca aburii binefăcători să rămână înăuntru. Cei mai încântaţi de această terapie sunt străinii.

După ce şi-au încărcat bateriile turiştii sunt gata de urcat pe munte. Iar Tata Lice e foarte sprinten de picior şi îi însoţeşte pe traseele turistice din Chiojdu. Pe cei mai rezistenţi şi dornici de senzaţii tari îi urcă pe un traseu off-road, la Lacul Vulturilor. Pe cei mai puţin antrenaţi, în schimb, îi duce să le arate Trovanţii sau ''pietrele care cresc'', cum mai sunt denumite. Un traseu cu legende multe, care se parcurge, pe jos, într-o oră şi jumătate.

Pentru că plimbarea şi urcatul pe munte sunt solicitante şi deschid apetitul, la întoarcere turiştii sunt aşteptaţi cu bucate tradiţionale munteneşti, gătite chiar de Mama Lice. De la preparate vânătoreşti, până la babic, slăninuţă cu ceapă de apă, ori raţă pe varză sau iepure la cuptor. Toate merg stinse cu aşa numita „Ţuică mortală de Chiojdu”, dulceagă şi parfumată, marcă înregistrată de Tata Lice la OSIM.

Comuna Chiojdu se află în judeţul Buzău, la poalele Munţilor Siriu. Din Capitală sunt 135 de kilometri, din Ploieşti sunt doar 50 de kilometri, iar buzoienii trebuie să parcurgă 65 de kilometri pentru a se bucura de frumuseţea peisajului, liniştea naturii şi terapiile de la Chiojdu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri