VACANȚE. Balaton, giuvaerul turismului ungar

Data publicării:
lacul balaton

Considerat cel mai mare lac cu apă caldă din Europa Centrală, Balaton poate fi o destinație turistică ideală pentru cei care nu sunt dispuși să călătorească pe distanțe mari. Acest giuvaer al reliefului maghiar se află la îndemâna oricarui turist din România, care poate ajunge la Balaton atât cu avionul, cât și cu trenul sau masina.

Lacul atrage o treime din veniturile totale din turism ale Ungariei.

Cât costă drumul și cazarea

Se poate lua avionul din București până în Budapesta, iar de acolo un autobuz care turiștii duce la destinație în mai puțin de două ore. Se poate opta însă și pentru ruta București - Samerllek, care îi duce chiar în zona Balatonului. Prețul unui bilet de avion low-cost începe de la 65 de euro, pe când unul normal până în capitala Ungariei pleacă de la 194 de euro.

Pentru o călătorie cu mașina, trebuie știut că e de parcurs o distanță de aproape o mie de kilometri, dacă se pleacă din exteriorul arcului carpatic. Cel mai scurt timp în care se poate ajunge la destinație este de 12 ore, dar fără popasuri.

Pe de altă parte, o călătorie cu trenul până la Budapesta durează 15 ore, iar prețul variază între 29 și 59 de euro.

Odata ajunși la destinație, turiștii se pot caza la unul dintre zecile de hoteluri care se întind ca o salbă pe malurile lacului. Prețul unei camere variază între 25 și 82 de euro pe noapte. Pentru un preț mai mic, pensiunile oferă camere cu cel mult 25 de euro pe noapte.

Oportunități de tratament

Cu o suprafaţă de aproape 600 de kilometri pătraţi, lacul Balaton oferă priveliştea unei mari în miniatură: 77 de kilometri lungime, 14 kilometri lăţime. Cu o adâncime de maximum 12 metri, lacul este ideal pentru cei care îşi aduc şi copiii. Nici amatorii sporturilor nautice nu vor fi dezamăgiţi.

Turiştii care suferă de boli cardiace, diabet sau afecţiuni ale sistemului digestiv se pot duce la Balatonfured, prima staţiune balneo-climaterică a Ungariei, unde pot beneficia de cele mai profesioniste cure de tratament. O altă atracţie turistică din zona Balatonului esta lacul cu apă termală de la Heviz, care se află într-un crater vulcanic. Apă de 38 de grade Celsius şi nămolul de aici sunt folosite în tratamentul afecţiunilor organelor locomotorii.

Lacul Balaton nu este însă numai o simplă zona de agrement şi divertisment. Peninsula Tihany adăposteşte o biserica şi o mănăstire, construite în urmă cu nouă sute de ani. Dintre oraşele aflate lângă Balaton, cel mai vechi este Keszthely. În acesta se poate vizita Castelul Festetics, al treilea ca mărime din Ungaria, cu o bibliotecă în care sunt nu mai puţin de 86 de mii de cărţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri