Sari la conținut

Valea Sighiştelului din Bihor, un adevărat paradis al peșterilor

Valea Sighiştelului. O zonă în care liniştea e la ea acasă. Doar susurul câtorva ape curgătoare se aude în jur. Nimeni nu vă va putea deranja. Telefonul mobil nu are semnal în zonă. În vale puteţi intra printr-o zonă de poieniţe, ideale pentru camping. De ajuns, se ajunge uşor. Orice localnic din satul Sighiştel, comuna Câmpani, vă poate îndruma.

„Peisajul e foarte frumos, de cinci ani venim aici, în Sighiştel. Ne plac foarte mult şi localnicii, aşa că doar lucruri frumoase putem spune despre acest loc”, spune o turistă.

„Pe noi ne-au adus aici nişte prieteni maghiari care de 15 ani vin în Sighiştel. Şi de fiecare dată s-au întors datorită peisajelor”, povestește un bărbat.

Accesul pe Valea Sighiştelului se face pe cursul apei, peste care va mai trebui să treceţi din când în când. Dificultatea traseului este medie, însă trebuie să fiţi atenţi la tot pasul: în zonă sunt vipere. Celelalte necuvântătoare sunt complet inofensive.

În nici jumătate de oră de când aţi ieşit din sat păşiţi într-o lume cu totul diferită. Vă veţi găsi în mijlocul unei oaze de răcoare şi linişte, înconjuraţi, la tot pasul, de peşteri.

„Ne aflăm la intrarea pe Valea Sighiştelului, unde pe cei patru kilometri ai văii întâlnim nu mai puţin de 200 de peşteri. În stânga se află Dealul Faţa Pietrei, iar în dreapta Dealul Tibocoaia”, spune Mircea Petrescu, membru Salvamont Bihor.

Valea Sighiştelului a devenit rezervaţie naturală datorită multitudinii peşterilor, dar şi a biodiversităţii ei. Pe traseu veţi trece şi pe lângă peştera Coliboaia, unde speologii au descoperit în 2010, picturi rupestre vechi de câteva mii de ani. Ea nu este accesibilă publicului, însă există destule peşteri în zonă pe care le puteţi vizita.

Peştera Drăcoaia este cea mai mare din zonă având o lungime de peste doi kilometri. Turiştii care nu deţin echipament special de protecţie pot parcurge însă doar primii o sută de metri.

Pe măsură ce ne apropiem de punctul terminus al văii Sighiştelului, peisajul devine tot mai sălbatic. Pereţii de stâncă se apropie ameninţător, iar înaintarea e tot mai greoaie.

Valea se termină brusc cu o săritoare verticală de șapte metri, la baza căreia se află un găvan cu apă permanentă. Deasupra săritorii se distinge continuarea canionului ai cărui pereţi se află în zona respectivă la doar un metru distanţă între ei, zonă care este accesibilă doar cu echipament special de escaladă. Întreg ansamblul este de o sălbăticie rară”, mai spune Mircea Petrescu - membru Salvamont Bihor

Valea Sighiştelului face parte din Parcul Natural Apuseni. Din această vale, pe un traseu turistic marcat se poate ajunge la Pestera Urşilor. Accesul pe Valea Sighiştelului se face pe DN76, virând la dreapta în Ştei spre Câmpani, pe drumul judeţean 5.