Sari la conținut

Vechiturile, căutate de români

Domnul Adrian vine de cel puţin două ori pe săptămână la magazinul de vechituri şi de fiecare dată pleacă acasă cu ceva: „Găsesc de toate aici, şi mai noi şi mai vechi, cărţi mai ales”, spune acesta.

Cei care vor să câştige un ban şi să scape de vechiturile de acasă le aduc aici. Dar nu gratuit. Plătesc o chirie în funcţie de spaţiul pe care îşi expun produsele.

O poliţă de 60 de centimetri a fost închiriată de o doamnă care a preferat să expună doar trei produse pe ea. Alături, pe două poliţie, un singur deponent. E vorba de un colecţionar de păpuşi care a achitat 72 de lei pentru o săptămână.

Proprietarul s-a inspirat din conceptul adoptat cu mulţi ani în urmă în Occident.

Oamenii au venit cu lucrurile de care au hotărât să se debaraseze, vedem ce suprafaţă ocupă aceste obiecte, omul va trebui să achite tariful respectiv la începutul perioadei, după care noi le expunem în raft pe suprafaţa închiriată la preţul pe care el doreşte să îl obţină pentru ele, fără alt comision”, spune Dan Georgescu, proprietarul magazinului.

Iar preţurile variază în funcţie de mărime. Un raft de zece centimetri costă șase lei pe săptămână, iar suma poate depăşi uşor 60 de lei, în funcţie de spaţiul pe care este expus.

Tot de spirit antreprenorial dau dovadă şi micii comercianţi de pe marginea străzilor. Ei spun că nu au nevoie decât de o pătură sau de nişte ziare întinse pe jos.

Este o supapă de refulare prin care scap de anumite obiecte de care m-am plictisit”, spune un vânzător din târg.

Oricum ar fi, cu toţii atrag zeci de cumpărători, mai ales la sfârşit de săptămână.