Sari la conținut

VIDEO. Șampania, drumul de la struguri la băutură de lux

Francezii sunt recunoscuți pentru vinurile lor și sunt extrem de mândri de tradiția de a scoate cele mai fine băuturi pe bază de struguri. Iar şampania reprezintă vârful piramidei. Se desface la aniversări, încununează reuşite, evenimente speciale sau, de ce nu, o cină specială în oraș. Este una dintre cele mai nobile băuturi.

Șampania provine din această regiune a Franței, Champagne-Ardenne, și este una dintre cele mai scumpe băuturi din lume.

Suntem în Reims, orașul regilor și unul dintre locurile cele mai cunoscute pentru producerea șampaniei.

Lyne Descotes, responsabil Casa de Șampanie: „Exact. Iată aici harta șampaniei care delimitează bine zona. Evident, șampania nu poate proveni decât din această zonă și niciun vin din afara acestei zone nu are dreptul de a purta acest nume.”

De ce este această bautură exclusivistă? În primul rând, pentru că procesul de producere durează extrem de mult, cel puțin 3 ani.

Această podgorie are peste 130 de hectare, iar un hectar de viță de vie este dedicat edițiilor de lux.

Evident, strugurii sunt culeși în perioada lor cea mai bună, care poate să difere de la an la an. Ulterior, sunt mutați în butoaie uriașe, unde se transformă în vin.

Lyne Descotes: „Imediat după recoltă, strugurii sunt presați în centrele speciale pe care le deținem, situate chiar în vițele noastre de vie, apoi, transportam sucul de struguri aici și îl punem în aceste cisterne, unde are loc prima fermentație, cu scopul de a transforma sucul de struguri în vin liniștit. Asta va dura doua-trei săptămâni, e ceea ce numim fermentație alcoolică.”

Ne aflăm în pivinițele noastre acum. Avem în jur de 7 kilometri de galerii subterane unde ținem în jur de 20 de milioane de sticle.

În acești paleți, sticlele sunt învârtite zilnic, timp de patru saptamâni. După acest proces, suntem mai aproape de îmbuteliere. Urmează îndepărtarea drojdiei din sticlele de vin.

Mașinăriile le așază gâtul într-un soi de combină frigorifică, acolo se formează un cub de gheață care va capta depozitul, iar odată cu decapsularea sticlei, ca urmare a presiunii, în mod automat, cubul de gheață cu depozitul va fi evacuat.

Mai ramâne doar dozarea vinului, adica adăugarea unui lichior care să determine gustul final - sec, demi-sec, demi-dulce, apoi reîmbutelierea lor, cu deja bine cunoscutul dop de șampanie.

Desigur, nu vom avea ocazia să gustăm cele mai bune și mai vechi sticle, mai ales că multe dintre ele sunt de colecţie.

Iată, am reușit să parcurgem în 5 minute ceea ce în mod normal se face în cel puțin trei ani. Vom degusta, în sfârșit, șampania promisă încă de la începutul vizitei. Sante! - Noroc!