Sari la conținut

Voluntari străini în fermele româneşti. Zeci de tineri veniți în vacanță învață să plivească buruieni sau să cosească

Soţii Cismaş administrează ferma ecologică Ţopa de aproape şase ani. Pe cele 35 de hectare, aceştia cultivă trandafiriplante aromaticelegumefructe şi cereale.

Fermierii au personal angajat din sat pentru muncile câmpului, însă au primit întotdeauna ajutor şi din partea voluntarilor care vor să intre în contact cu lumea satului. Cei mai noi musafiri sunt doi studenţi din Franţa care au vrut să scape de forfota oraşului.

"Lucrăm cu unelte vechi. Seara de obicei strângem flori pe care le punem la uscat şi mai apoi în punguliţe, pentru a face ceai", explică Gary Radix, unul dintre aceştia.

"Ei la ora 9:00 sunt la micul dejun, împreună pregătim masa, mâncăm împreună. După care, în funcţie de cum e timpul, ne facem programul. Astăzi a fost timpul frumos, aşa că am ieşit în grădină", spune Tincuţa Cismaş, fermier.

Cei doi vor sta la fermă timp de două săptămâni, însă cei mai mulţi dintre voluntari îşi petrec aici aproape toată vara. Este şi cazul Lydiei, o tânără absolventă din Germania. 

"Mă interesează estul Europei de ceva vreme şi mi-am dorit mult să vizitez România. Satele de aici şi munţii sunt atât frumoşi. M-au impresionat mult aceste locuri".

Gospodăria din Ţopa face parte dintr-o reţea de ferme ecologice care oferă oamenilor posibilitatea de a face voluntariat şi de a intra în contact cu lumea satului. Doritorii trebuie să plătescă o taxă ce variază între 5 şi 20 euro pentru a vizualiza ofertele, iar odată aleasă destinaţia, mai trebuie achitat doar drumul. Deşi nu pot primi mai mult de 30 de persoane pe an, soţii Cismaş spun că în fiecare an primesc aproape 100 de solicitări.

"Vin motivaţi, vor să înveţe, vor să vadă şi legăturile care exsită în societate, vor să cunoască oameni din sat, în general, tineri dorinici să cunoască", spune Daniel Cismaş, fermier.

Reţeaua de ferme ecologice este răspândită în zeci de ţări de pe tot globul. În România, sunt înscrise în acest sistem 30 de ferme, majoritatea din zona Transilvaniei. Anual, aproximativ 500 de voluntari străini şi români îşi petrec aici vacanţele.