Ziua Americii. Preparatele culinare specifice SUA

Data publicării:
clatite americane

 

FOTO: captură youtube

Bucătăria americană își datorează diversitatea primilor coloniști ai acestui teritoriu sosiți din Europa, apoi influențelor indiene și africane, toate acestea având la bază mâncarea simplă a triburilor indigene, potrivit Agerpres.

Regiunea Noua Anglie (The New England), ce reunește statele Connecticut, Massachusetts, Vermont, Rhode Island, New Hampshire și Maine, se află în zona de nord-est a statului american, potrivit www.studycountry.com. Fiind printre primele zone în care s-au stabilit coloniștii englezi, această regiune are multe de spus despre cultura și bucătăria sa. De la primii pelerini care au ajuns la Stânca Plymouth în 1620, coloniștii din Lumea Nouă au început să adapteze rețete culinare aduse cu ei la noile ingrediente pe care le-au găsit, creând o gastronomie nouă și unică. Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită pentru prima oară în 1621, și chiar dacă în acel moment nu a fost savurat faimosul curcan și plăcinta cu dovleac, multe dintre bunătățile servite cu prilejul acestei zile își au rădăcinile în felurile de mâncare din Noua Anglie.

În termeni gastronomici, Noua Anglie este probabil cel mai bine cunoscută pentru fructele de mare proaspete (statul Maine este cel mai mare producător de homar), produse lactate (brânza cheddar și înghețata), anumite fructe, în special afine și merișoare, și legume. Aceste ingrediente au fost combinate atât de potrivit, încât au creat o serie de mâncăruri clasice, considerate astăzi tradiționale. Scoicile sunt, de asemenea, o specialitate în această regiune și sunt preparate într-o varietate de moduri gustoase. Supa de scoici este unul dintre preparatele favorite în New England. Supa are la bază o cremă de cartofi și conține scoici, fructe de mare, fiind servită în mod tradițional cu pesmet, pâine sau biscuiți.

Regiunea este cunoscută și pentru faimoasele „pancakes”, cunoscute local ca „Johnnycakes”. Acestea se pot mânca cu un strop de unt deasupra sau cu sirop de arțar, care se găsește din plin în zonă. Statul Vermont este principalul producător de sirop de arțar din SUA, producând aproximativ 6% din întreaga producție mondială.

Bucătăria din zona statelor Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania și Districtul Columbia este asemănătoare cu cea din Noua Anglie, însă nu ar fi completă fără menționarea câtorva feluri de mâncare reprezentative pentru statele New York și Pennsylvania.

New York este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, capitala culturală a SUA și un lider mondial în industria divertismentului și a afacerilor. Între 1892 și 1954, orașul a reprezentat poarta de intrare a imigranților în SUA, încât și astăzi, continuă să reflecte diversitatea sa multiculturală. Aici se poate găsi orice fel de mâncare din întreaga lume, de la bucătăria italiană la cea chineză și pakistaneză, bucătăria Orientului Mijlociu, dar și din Columbia, Mexic, Brazilia, Bangladesh etc. A fost creată o pizza specială, ce poate fi găsită doar aici. Blatul este foarte subțire și crocant în centru și este acoperit cu multă brânză mozzarela și sos de roșii, iar marginile sunt groase și moi.

Strămoșii locuitorilor din sudul statului Pennsylvania au imigrat din Germania și Elveția în secolul al XIX-lea. Aceștia au adus cu ei mai multe specilități, printre care „chow-chow”, o combinație de roșii, varză, morcovi, boabe de fasole, mazăre, care sunt conservate și servite reci. Alte feluri de mâncare: „cheesesteak” este un sandwich tradițional inventat în 1930, ce conține felii de friptură de vită și brânză topită într-o chiflă italiană; „Pennsylvania Pepper Pot”, o tocană ce conține burtă de vită, carne și legume; covrigi moi uriași; berea neagră în stil englezesc, produsă din malț (porter); „Hires Root Beer”, o băutură dulce carbogazoasă cu diferite arome, inventată în 1876; „funnel cake”, un desert cu rădăcini persane, preluat, ulterior de germani. Aluatul de consistența unei smântâni groase se toarnă în cercuri mici în uleiul încins. Se servește cu zahăr pudră sau cu dulceață, scorțișoară, ciocolată, fructe.

Începând cu mijlocul anilor 1800, imigranți din Europa centrală, de nord și de est s-au așezat în zona marii câmpii americane și a Marilor Lacuri, începând cu statul Ohio și până la Munții Stâncoși. Aceștia au adoptat multe dinte felurile de mâncare din regiune și le-au adaptat în funcție de gustul și de tradițiile din țările natale. Printre acestea se numără: „casseroles”, ale cărei ingrediente pot varia, însă tipic pentru aceasta sunt amidonoasele, precum cartofii, pastele și orezul; carnea — vită, pui, ton; legume; și o porție de supă cremă, pentru a crea o legătură între ingrediente; „pierogie” sunt găluște umplute cu carne tocată, cartofi, brânză și uneori constituie și desertul care încheie o masă, fiind umplute cu o varietate de fructe. Acestea sunt fierte și apoi coapte sau prăjite și servite, de obicei, cu un sos de unt sau un sos acrișor.

Vedeta bucătăriei din sud este carnea, în special cea de porc, precum și o largă varietate de produse, precum șunca de țară, cârnații, slănina. La fel de populară este carnea de pui, care poate fi pregătită la grătar sau prăjită. Tipic pentru această regiune este felul de mâncare numit „Meat and Three”, ce conține cel puțin un fel de carne, alături de alte trei feluri de mâncare, piure de cartofi, legume verzi sau macaroane cu brânză. „Grits” conține porumb măcinat grosier, fiert în apă cu sare sau lapte. Se servește cu brânză, șuncă, felii de ceapă și un ou poșat, dar se poate servi ca și garnitură alături de alte feluri de mâncare. Cele mai populare deserturi sunt fructele glazurate și plăcinta de cartofi dulci.

În statele Texas, Utah, Arizona și New Mexico din regiunea de sud-vest a SUA, bucătăria este și astăzi influențată de cultura nativă americană, spaniolă și mexicană. Nativii americani au cultivat ardei chili, porumb, fasole, roșii, dovlecei, spaniolii au adăugat produse din țara lor precum brânza, untura și orezul, iar coloniștii mexicani și cowboy au fost cei care au influențat și mai mult această bucătărie. Astăzi, bucătăria din New Mexico este una dintre cele mai populare, urmată îndeaproape de cea din Arizona, cunoscută sub numele de „Sonoran”. Aici toate felurile de mâncare conțin ardei chili, fie roșu sau verde, în funcție de cât de picantă se vrea mâncarea. Printre cele mai cunoscute sunt „Chilies Rellenos” și „Cheese Crisp”.

Vestul SUA include, printre altele, statele California, Nevada, Washington, Oregon. Bucătăria din zona de nord-vest pe coasta Pacificului (Oregon, Washington, Idaho, Montana și Alaska) este recunoscută pentru fructele de mare proaspete (somon de Pacific, crabul rege, cod), vânat (elan, ren, urs), dar și pentru produsele locale, precum merele, afinele, ciupercile.

Bucătăria californiană este un mix al numeroaselor culturi existente aici, care au creat feluri de mâncare unice, precum: pâinea cu maia, recunoscută pentru gustul său acrișor și textura densă; „California Roll” este un produs influențat de sushi-ul japonez, și conține carne de crab, avocado, castravete, orez și alge marine; „Cioppino” este o tocană de fructe de mare, făcută inițial din resturile rămase după ziua de pescuit de către imigranții italieni care au ajuns aici în secolul al XX-lea. Astăzi sunt numeroase varietăți de cioppino, realizate din diferiți pești sau alte fructe de mare. Zona central-nordică a statului California este recunoscută la nivel mondial pentru culturile de viță-de-vie, vinurile californiene fiind printre cele mai bune din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri