A murit regizorul Andrzej Wajda

Data actualizării: Data publicării:
Andrzej Wajda Portrait Session - The 70th Venice International Film Festival
FOTO: Gulliver/Getty Images

Andrzej Wajda, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori, fondator al şcolii poloneze de film, a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani.

Andrzej Wajda Portrait Session - The 70th Venice International Film Festival
FOTO: Gulliver/Getty Images

El şi-a început cariera după război, în 1955, şi, de-alungul timpului, a regizat peste 40 de filme. Multe dintre acestea au fost inspirate din istoria turbulentă a Poloniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a epocii comuniste (Țara promisă, Domnișoarele din Wilko, Katyn).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Andrzej Wajda a câştigat Palme d'Or în 1981 cu lungmetrajul „Omul de fier” şi un Oscar pentru întreaga carieră în 2000.

 

De asemenea, patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Ultimul dintre ele a fost „Katyn”, pelicula din 2007 despre masacrarea a 22 de mii de polonezi, elita politică şi militară a ţării, de către Uniunea Sovietică, în 1940.

Regizorul a încetat din viață din cauza unei insuficiențe pulmonare. Internat în spital de mai multe zile, el a fost ținut în comă artificială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri