Care este noul "Cel mai bun film" făcut vreodată. El a detronat "Vertigo"

Data actualizării: Data publicării:
Captura de ecran Jeanne Dielman
Scenă din filmul "Jeanne Dielman". Foto: criterion.com

"Jeanne Dielman", un film belgian din 1975, regizat de Chantal Akerman, a fost desemnat drept cel mai bun film al tuturor timpurilor de către 1.639 de critici din toată lumea, într-un top comandat de Institutul Britanic de Film. Este prima oară când acest top, realizat la fiecare zece ani, are pe primul loc un film realizat de o femeie, noteză BBC.

Filmul, cu titlul complet "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", prezintă povestea unei văduve nevoite să se prostitueze din cauza sărăciei şi care sfârşeşte prin a ucide unul dintre clienţii săi.

Pelicula de aproape trei ore şi jumătate, cu un puternic mesaj feminist, este mai puţin cunoscută publicului larg, deşi a stârnit admiraţia cinefililor.

Lillian Crawford, o critică de film care a participat la întocmirea topului, spune că pelicula este una "esenţială", deşi este recomandată mai degrabă celor cu o cultură cinematografică vastă și nu spectatorilor ocazionali.

"Totuși, din punct de vedere academic şi pentru a încuraja oamenii să se familiarizeze cu filmele experimentale, filmele realizate de femei, din punct de vedere al cinemaului feminist, este esenţial", a spus aceasta.

Chantal Akerman, regizoarea filmului, a murit în 2015. Desemnarea filmului ei drept cel mai bun din toate timpurile vine şi după multe critici, în ultimii ani, potrivit cărora cele 100 de filme alese în top au ca regizori preponderent bărbaţi albi.

Chantal Akerman
Chantal Akerman, regizoarea filmului "Jeanne Dielman", a murit în 2015. Foto: Mario De Munck/Wikimedia Commons

În 2012, de exemplu, când s-a realizat precedentul top, printre regizorii filmelor alese se numărau doar două femei, şi un singur bărbat de culoare.

Prima poziţie în topurile întocmite de Institutul Britanic de Film a fost deţinută vreme de 40 de ani de "Cetăţeanul Kane", peliculă regizată de Orson Welles.

În 2012, criticii au votat "Vertigo", de Alfred Hitchcock, ca fiind cel mai bun film al tuturor timpurilor. Acum "Vertigo" este pe locul doi, în timp ce "Cetăţeanul Kane" ocupă locul trei.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri