CinemaTePeca. „Faleze de nisip”, un film despre luxul de a fi liber

Data actualizării: Data publicării:
faleze

Filmul de sâmbătă, 9 martie 2019, la Digi24, „Faleze de nisip” în regia lui Dan Pița, vorbește despre luxul de a fi liber. Pelicula i-a adus împreună pe câțiva dintre cei mai iubiți actori români, Victor Rebengiuc, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Ovidiu Schumacher și Marin Moraru.

În emisiunea CinemaTePeCa, „Faleze de nisip” este al doilea film difuzat care a fost cenzurat de Nicolae Ceaușescu pentru că promova un personaj „neîncadrabil”. Gheorghe Visu interpretează un personaj liber, nepotrivit în structura sau morala comuniste, care își permitea luxul de a se bucura de mare și de plajă.  

Cristian Tudor Popescu explică: „Secvența de deschidere a filmului e absolut memorabilă, pentru că descrie perfect, în termeni artistici, un fenomen din societatea totalitară comunistă. Un băiat se plimbă pe plajă și... Ce face el? Răspunsul e teribil. Nimic. Dă cu pietre în apă. Și acest nimic e suficient pentru ca niște cetățeni de pe plajă, din categorii sociale superioare, să se năpustească asupra lui ca peștii la o bucată de pâine. De ce? Pentru că el nu face nimic. Dacă te plimbai în anii ‘80 prin fața Casei Scânteii, în maximum cinci minute apăreau unul sau doi băieți, în costume prost ajustate pe ei și tunși proaspăt, care te întrebau: Dumneavoastră cu ce treabă pe aici? Ca și cum n-ai fi putut să te plimbi pur și simplu pe acolo. Asta îl întreabă Rebengiuc, doctorul, pe tânărul nostru: Ce faci? Mă plimb. De ce te plimbi? Numai în societatea aceea putea cineva să pună unui om o astfel de întrebare”.

Filmul spune povestea unui sindrom al societății comuniste care depășeste cu mult limitele sistemului, afectând însăși conștiința individuală. Doctorul, interpretat de Victor Rebengiuc, și câțiva alți trecători acuză de furt un tânăr de pe plajă doar pentru că acesta se afla în preajmă și nu făcea nimic.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri