Sâmbătă, în “Concurs” la Digi24, Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache și Marin Moraru

Data publicării:
concurs

CinemaTePeca prezintă sâmbătă, la ora 21:00, filmul cu aproape două milioane de spectatori care l-a transformat pe regizorul Dan Pița în persona non-grata pentru regimul comunist.

Drama “Concurs”, distinsă cu premiul FIPRESCI în 1985, se folosește de o parabolă ca să evidențieze conformismul distrugător al slujbașilor statului. Pretextul poveștii este organizarea unui concurs de orientare turistică, la care participă câțiva funcționari, colegi de serviciu, și un puști care li se alătură întâmplător.

Pe măsură ce așa-zisul joc avansează, relațiile dintre protagoniști devin din ce mai tensionate, iar competiția îi scoate din realitate. Strigătele de ajutor venite din pădure îi lasă indiferenți, la fel nuntașii pe care-i întâlnesc în drumul lor, pentru că “orice abatere, cât de mică, de la regulament înseamnă moarte!”.

Puştiul, interpretat de Claudiu Bleonţ, aflat la primul său rol, simbolizează schimbarea care amenință aparenta și fragila stabilitate a grupului de funcţionari (Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Marin Moraru, Valentin Uritescu, Oana Pellea ș.a) aproape pierduți în misterioasa pădure, simbol al efemerității. Concursul de orientare turistică nu este nimic altceva decât corespondentul ludic al “concursului” de orientare prin sistemul comunist.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Televiziunea de știri Digi 24 este parte a grupului Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai deține deține primul post Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile Digi Sport 1, 2, 3, și 4, postul de filme (pay-tv) Film Now, televiziunile tematice Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio Pro FM, Digi FM, Music FM, Dance Fm și Chill FM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri