Sâmbătă, la Digi24, filmul care a făcut demonstrația de valoare a falsului: „Felix și Otilia”

Data publicării:
CinemaTePeca. Cristian Tudor Popescu comentează filmele clasice ale cinematografiei românești
CinemaTePeca. Cristian Tudor Popescu comentează filmele clasice ale cinematografiei românești

Sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 21:00, CinemaTePeca prezintă filmul care a făcut demonstrația de valoare a falsului, „Felix și Otilia”, în regia lui Iulian Mihu.

Cel mai bun film al lui Iulian Mihu, premiat în România, dar și la festivalurile consacrate de la Veneția și Salerno, este inspirat de romanul „Enigma Otiliei” de George Călinescu și se remarcă prin elemente care țin mai mult de vizual și mai puțin de jocul actorilor. De altfel, doi dintre protagoniști sunt „luați de undeva din lume și puși pe ecran”, spune Cristian Tudor Popescu în prezentarea filmului.

Cristian T. Popescu
CinemaTePeca. Cristian Tudor Popescu comentează filmele clasice ale cinematografiei românești

 

Regizorul Iulian Mihu n-a urmărit, asemenea oricărui alt cineast, să creeze o lume verosimilă, aidoma vieții, ci dimpotrivă, în „Felix și Otilia toate contribuie la sublinierea artificialului, a falsului asumat. Casa care găzduiește povestea de dragoste dintre Felix și Otilia și, simultan, comedia grotescă a avariției este un personaj în sine, un personaj al descompunerii.

Decizia de a-l distribui pe neprofesionistul Herman Chadower în rolul lui moș Costache, interpretarea austeră a actorilor - care aproape se confundă cu decorul, dublarea vocilor, alegerea costumelor și scenografia creează o atmosferă de farmec al destrămării, unică în cinematografia românească. Costumele și scenografia sunt semnate de soții Miruna și Radu Boruzescu (Felix, în film). Din distribuție mai fac parte Sergiu Nicolaescu (Pascalopol), Gheorghe Dinică (Stănică Rațiu), Gina Patrichi (Olimpia Rațiu) și Ovidiu Schumacher (Titi).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri