Trei actori uriași în „Operațiunea Monstrul”, sâmbătă la CinemaTePeca

Data actualizării: Data publicării:
CinemaTePeca

Sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezintă „Operațiunea Monstrul (1976), cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu și Marin Moraru în rolurile principale. Comedia regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici - cel mai mare cineast al epocii comuniste, a fost creată chiar pe măsura actorilor principali, mărturisea regizorul.

„Avem un grup de tovarăși care se duc în vacanță în Deltă. Ce-și zic? În concediu să ștergem tot cu buretele - ceea ce suntem și facem în fiecare zi la serviciu. Nu alcool, nu țigări, nu surse de zgomot, aparate de radio, casetofoane. Trăim în natură, sănătos, respirăm. Aer, apă. Pentru perioada asta ne schimbăm cu totul viața. Dacă prindem pește (pentru că sunt și pescari amatori care se cred profesioniști), mâncăm, dacă nu, cură de slăbire.

Deci ideea asta e. Încearcă să ducă o viață omenească, o viață nemalformată, necontorsionată de regulile existenței în funcții, în serviciu, în slujbă. În ceaușism, trebuia să joci tot timpul un joc complicat, cu intrigi, cu ierarhii, subordonare. Să ai grijă pe cine cunoști, cu cine te căsătorești, să ai grijă ce spui, ce faci cadou lui cutare de ziua lui. Deci, un întreg dans ritualic complicat al existenței la niveluri cât de cât înalte ale ierarhiei socialiste. Tovarășii hotărăsc să trăiască o viață nouă, măcar pentru perioada concediului. Ce credeți, or să reușească?, întreabă criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Cu această comedie ușoară, Titus Popovici „zgârie” moravurile nomenclaturii, fără a pătrunde în profunzime. Povestea tovarășilor plecați în căutarea unui somn mitic al Deltei, alias Monstrul, este o metaforă pentru falsitatatea și duplicitatea celor aflați la conducere în societatea ceaușistă.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Filmele prezentate în emisiune pot fi revăzute sâmbăta și duminica de la ora 6:00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri