Connery. Sean Connery. O viaţă plină de aventuri cât o poveste de film: 007, Nemuritorul, Incoruptibilul. Scoţianul

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Sean Connery în rolul agentului 007, James Bond
Foto: Profimedia Images

A fost cel dintâi care a dat viaţă pe ecran expresiei „Numele meu e Bond. James Bond”. Mulţi l-au considerat a fi cea mai fidelă reprezentare a celebrului spion britanic. Sau mai exact „a ideii de James Bond”, croite după felul în care agentul 007 a fost conceput în perioada Războiului Rece: rece, distant, suav, elegant şi nemilos, artist al paharului şi deopotrivă al pistoletului discret camuflat sub smoching. Sean Connery, care a murit astăzi în somn în Bahamas, la vârsta de 90 de ani, a avut o lungă carieră cinematografică, întinsă pe parcursul a cinci decenii şi, în afara ei, o viaţă plină de aventuri la fel de spectaculoase, după cum se arată într-un necrolog publicat de BBC.

Actorul scoţian a fost cunoscut mai ales pentru portretizarea lui James Bond, fiind primul care a adus acest rol pe marile ecrane.

Dar pe Connery îl mai ţinem minte şi pentru rolul căpitanului sovietic de submarin Aleksandr Ramius, din „Vânătoarea lui Octombrie Roşu” (1980), „tatăl” lui Indiana Jones din „Ultima Cruciadă” (1989), „Nemuritorul” Ramirez din filmul cu acelaşi nume („Highlander”, 1986) , călugărul William de Baskerville din „Numele Trandafirului” (1986), sau enigmaticul prizonier al Majestăţii Sale din „Fortăreaţa” („The Rock”, 1996). Ca să enumerăm doar câteva.

Premiul Oscar a venit în 1988, când a fost numit cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din „Incoruptibilii („The Untouchables”, 1987). Sean Connery a mai câştigat, în plus, două premii Bafta şi trei Globuri de Aur.

În anul 2000, a fost făcut cavaler al Ordinului Britanic de către regina Elisabeta.

Cu toate acestea, Sean Connery a fost, de-a lungul vieţii, un mare adept şi susţinător al independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie.

Sean Connery în costum scoţian
Sean Connery în costum scoţian. Foto: Profimedia Images

În adolescenţă, Sean Connery a vopsit şi lăcuit sicrie ca să câştige bani

Thomas Sean Connery s-a născut în zona Fountainbridge din Edinburgh pe data de 25 august 1930, fiu al unui muncitor catolic şi al unei femei de serviciu protestante.

A copilărit într-o sărăcie lucie. A părăsit şcoala la vârsta de 13 ani şi a început să câştige bani ca vânzător de lapte, vopsitor/lăcuitor de sicrie ori zidar.

La vârsta de 16 ani a încercat să se înroleze în Marină, dar a fost respins din cauza unui ulcer.

La această vârstă se mândrea deja cu două tatuaje care trădau marile sale iubiri: „Scotland forever” şi „Mom & Dad”.

În tinereţe, şase derbedei au încercat să fure banii din haina lui Sean Connery. Ce au păţit

În anii tinereţii şi-a câştigat reputaţia de tip dur pe străzile din Edinburgh, după ce şase golani au încercat, la un moment dat, să-i fure banii din haină. Tânărul Sean nu s-a lăsat deloc impresionat de faptul că era complet depăşit numeric şi a sărit la bătaie cu pumnii. A ieşit învingător.

Sean Connery în „Din Rusia, cu dragoste”, film din seria James Bond.
Sean Connery în „Din Rusia, cu dragoste”. Foto: Profimedia Images

În anii care au urmat şi-a câştigat existenţa cum a putut: a condus camioane, a lucrat ca salvamar, a pozat ca model la Edinburgh College of Art. În timpul liber, făcea culturism.

Bun jucător de fotbal, Connery a fost la un pas să semneze un contract cu Manchester United: urma să aibă un salariu de 25 de lire sterline pe săptămână.

A prins însă microbul teatrului şi a renunţat la fotbal, pe motiv că viaţa de sportiv nu e una de durată. A fost, după cum avea să declare mai târziu „una din cele mai inteligente decizii luate în viaţa mea”.

A concurat pentru titlul de Mr. Univers, a jucat în piese de teatru, în diverse filme şi producţii mici de televiziune.

007 şi restul

A urmat apoi, în 1962, rolul din James Bond care i-a adus faima mondială, un rol pentru care au mai concurat actori celebri la acea vreme, precum Richard Burton, Cary Grant sau Rex Harrison.

Connery şi-a imprimat propria personalitate şi stil asupra personajului, combinând duritatea cu un cinismul. Criticii nu au gustat modelul, dar publicul a fost de o cu totul altă părere.

Sean Connery în rolul agentului 007 James Bond
Sean Connery în rolul agentului 007 James Bond. Foto: Profimedia Images

Au urmat alte patru filme de succes ale francizei James Bond şi naşterea unei legende şi, deopotrivă, a unei cariere de succes.

A jucat în filme de succes sau producţii populare precum „Un pod prea îndepărtat” (1977), „Marele jaf al trenului” (1977), „Highlander” (1986), „Numele Trandafirului” (1986), „Untouchables” (1987), „Presidio” (1988), „Indiana Jones şi ultima cruciadă” (1989), „Vânătoarea lui Octombrie Roşu” (1990),  „Casa Rusia” (1990), „Rising Sun” (1993), „The Rock” (1996), „The League of Extroardinary Gentlemen” (2003) etc.

Omul Sean Connery, despre femeile din viaţa reală: „Din când în când, merită o palmă”

În 2006, Sean Connery a refuzat rolul vrăjitorului Gandalf din  „Stăpânul Inelelor”, pe motiv că  „a obosit” şi că era  „sătul de toţi idioţii care fac acum filme la Hollywood”.

În viaţa personală, Sean Connery a rămas un om controversat. Mariajul cu actriţa australiană Diane Cilento a sfârşit în 1975, Connery fiind acuzat de „comportament violent” şi infidelitate.

actorul Sean Connery
Foto: Profimedia Images

Connery a scandalizat opinia publică cu opiniile sale potrivit cărora femeile merită, din când în când, „câte o palmă” din partea bărbaţilor.

Scoţianul a precizat că femeile trebuie lovite cu palma deschisă, nu cu degetele strânse în pumn.

„Depinde de circumstanţe”, a declarat actorul într-un interviu, în care şi-a menţinut punctul de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri