Sari la conținut

Fanii Star Wars sunt triști. A murit Kenny Baker, actorul care i-a dat viață roboțelului R2-D2

FOTO: Gulliver/GettyImages

Kenny Baker era ceea ce în limbaj popular se spune „pitic”, suferea de nanism și avea o înălțime puțin peste un metru. El a devenit celebru în 1977, când i-a dat viață robotului în primul film Star Wars, alături de personajul C-3PO al lui Anthony Daniels. 

După ce a jucat în filmul originar Star Wars, Kenny Baker a apărut și în continuările „Imperiul contraatacă” și „Întoarcerea lui Jedi” , precum și în trei dintre filmele din serie făcute ulterior, între 1999 și 2005. Era iubit de fanii Star Wars, pentru că obișnuia să meargă la întrunirile lor din toată lumea. 

Mark Hamill, care l-a jucat pe Luke Skywalker, și-a exprimat regretul că a pierdut un prieten de-o viață. Cei care l-au cunoscut spun că era o persoană deosebită ca om, mereu vesel și un actor foarte talentat. De altfel, pe Twitter, curg mesajele de regret, tristețe și omagiere ale vedetelor de la Hollywood. 

Actorul era născut la Birmingham, dar trăia în Statele Unite. Era bolnav de doi ani. Soția îi murise în 1993. Au doi copii.

Numele său a fost menționat anul trecut pe genericul celui de-al șaptelea episod din seria Star Wars, „Trezirea forței”, și a asistat, într-un scaun cu rotile, la premiera europeană a filmului de la Londra, în decembrie anul trecut.

A început să joace roluri de la 16 ani, lucrând mai întâi la circ, clovn sau în spectacole de pantomimă. Inițial a refuzat rolul roboțelului R2-D2, faimos pentru fluierăturile și bipurile sale. A vorbit, într-un interviu, despre momentul în care l-a refuzat pe George Lucas, creatorul seriei Star Wars: „Nu vreau să fiu închis într-un robot, pentru Dumnezeu, de ce?”. George Lucas a insistat: „Trebuie, nu găsim pe nimeni altcineva. Ești suficient de scund să intri în costum și suficient de puternic ca să fii în stare să te miști în el”. Este motivul pentru care nu puteau folosi copii. Până la urmă, s-a lăsat convins și a intrat în caroseria de robot. „Au pus capacul peste mine, eram exact ca un ou fiert”, a povestit, cu umor, Kenny Baker, potrivit BBC

În ciuda celebrității pe care i-a adus-o R2-D2, Baker mărturisea în 2001 că rolul său preferat a fost cel al personajului Fidgit din filmul „Time Bandits” (1981). A mai jucat în „Flash Gordon” și a avut apariții episodice în „Mona Lisa”, „Amadeus”, și „Omul-elefant”.