Sari la conținut

Filmul Sibiu 825 va deschide Astra Film Festival 2017

Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va avea premiera în 16 octombrie, ora 19:00, în cadrul Galei de deschidere a Astra Film Festival 2017.

Ce început poate fi mai potrivit pentru o călătorie cinematografică în jurul lumii din programul Astra Film Festival 2017, decât cronica orașului în care a luat ființă Astra Film? Documentarul este o cronică istorică a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind etapele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor aproape 9 secole de existență.

Momentele inedite din istoria orașului - cetate din Transilvania sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăți existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, fost primar al Sibiului , comite al sasilor și jude regal, dar și efectele iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert, și are la bază tema unui cântec, descoperit într-o partitură din secolul XIII într-o carte veche bisericească. Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din marginime, ale bisericilor fortificate, unde se retragea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică, o pastilă de istorie a Sibiului.

În nici un caz filmul nu poate acoperi istoria veche de peste 825 de ani a orașului în 26 de minute. Am dorit cu acest film să trezim interesul față de bogata poveste a acestui spațiu urban minunat, care s-a păstrat de sute de ani si pe care îl iubim si îl prețuim. E timpul să fie descoperit si cunoscut de noi toti!” a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

În premieră absolută, un preview al filmului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/PfhAA3ELqIo?t=2.

Pe aceeași temă