Sari la conținut

Gala premiilor Gopo 2018: „Un pas în urma serafimilor” a primit cele mai multe trofee. Lista completă a câştigătorilor

Lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu (foto), a primit, marţi seară, la cea de-a 12-a ediţie a galei premiilor Gopo, care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, cele mai multe trofee, 9, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor într-un rol principal”, scrie News.ro.

premiile gopo daniel sandu 1_inquam_photos_stefan_sandu

Foto: InquamPhotos/Ștefan Sandu

Gala a început cu o scenetă care a făcut referire la protestele ce au avut loc la începutul acestui an legat de filmele „120 battements par minute” şi „Soldaţii. Poveste din Ferentari”. Între sloganurile aduse în scenă - „Hey, Soros, leave the cinematografia română alone!”, „Vrem comedii, nu premii!” şi „Vrem Moromeţii, nu filme cu gay!”, „Filme cu cai, nu cu serafimi!”.

Prezentatorul evenimentului a fost, pentru al treilea an consecutiv, actorul Alexandru Bogdan, care a interacţionat cu invitaţii şi a făcut mai multe aluzii politice, dar şi legat de mişcarea #MeToo, care „a ocolit industria de film de la noi”. Astfel, organizatorii galei au realizat un scurt film „Cum ar fi fost dacă”, cu Raluca Aprodu şi Tudor Aaron Istodor, primit cu aplauze de spectatori.

Doina Levintza a primit al treilea Gopo din cariera sa, iar Adina Bucur pe primul, pentru costumele din „6,9 pe scara Richter”. Filmul lui Nae Caranfil - recompensat cu cinci trofee Gopo - i-a adus regizorului premiul pentru „cea mai bună muzică originală”, împreună cu Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu. Cineastul nu a putut fi prezent la gală, din motive personale, astfel că trofeul a fost ridicat de colegii său compozitori.

Actorul Ştefan Iancu a primit trofeul pentru tânără speranţă. El a mulţumit „serafimilor” şi lui Daniel Sandu. „Acum 2 ani şi jumătate ai pus un pariu, eu zic că ţi-a ieşit”, a spus el regizorului. La rândul său, primul trofeu primit de Daniel Sandu a fost cel al categoriei „cel mai bun film de debut”. „O călătorie spectaculoasă”, a caracterizat el colaborarea cu producătoarea Ada Solomon.

Sandu a primit trofeele pentru scenariu şi regie, le-a dedicat „femeilor puternice din spatele serafimilor”, membre ale echipei lungmetrajului, şi a amintit de Nae Caranfil şi „Filantropica”, primul film românesc pe care l-a văzut la cinematograf şi a dorit să îl revadă.

ada solomon 3_inquam_photos_stefan_sandu

Foto: InquamPhotos/Ștefan Sandu

La primirea trofeului pentru „cel mai bun film”, Ada Solomon (foto), producătorul peliculei „Un pas în urma serafimilor”, a spus: „Iubiţi guvernanţi, fanionul asta - care este cinematografia - este o breaslă mică, cu nevoi specifice. Sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba, astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă. Sunt lucruri mici care le-ar face viaţa mai uşoară. Nu avem o sală de premieră de cinema pentru aceste filme-fanion ale culturii române din ultimii zece ani. Şi nu sunt numai filme cu ciorbă, sunt filme de gen, experiment, drame, filme de toate felurile, şi sunt spectatori şi nu au unde să meargă la cinema. Pentru că e Ziua Teatrului şi nici pentru el nu se face suficient, sunt prea putine săli de spectacole. În general. Prea puţine locuri în care se investeşte, astfel încât să înţelegem că suntem şi noi fanion al culturii române”.

Premiul Special i-a fost acordat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu, în vârstă de 80 de ani. El a anunţat că a început câteva proiecte şi şi-a îndemnat colegii din industrie să persevereze şi să iubească cinematografia.

Primul premiu pentru întreaga activitate a fost acordat operatorului de imagine Ion Marinescu - 90 de filme, în 50 de ani de carieră, între care „Ion”, „Proba de microfon”, „Pintea” şi „Saltimbancii”. A colaborat cu regizori ca Mircea Daneliuc, Elisabeta Bostan şi Dinu Cocea. Actriţa Medeea Marinescu, fiica lui, şi scenografa Mădălina Marinescu au fost cele care l-au prezentat pe cineast pe scena galei.

Victor Rebengiuc a prezentat-o pe Sanda Toma, actriţă care a primit al doilea trofeu Gopo pentru întreaga activitate acordat marţi seară. „Sunt actriţa care, din când în când e uitată, apoi redescoperită. Singurul meu merit, deşi nici acesta nu mi se cuvine de fapt, premiul, este că încă n-am murit”, a spus actriţa în vârstă de 83 de ani.

Pavel Bartoş i-a prezentat pe George Mihăiţă şi Vladimir Găitan. După 50 de ani de la lansarea filmului „Reconstituirea” (r. Lucian Pintilie), din distribuţia căruia au făcut parte, cei doi actori au primit trofee Gopo pentru întreaga carieră.

„Aş dori să fac o reverenţă în faţa tuturor realizatorilor români de film şi una în faţa spectatorilor. Dedic acest premiu lui Lucian Pintilie”, a spus Mihăiţă.

La rândul său, Găitan a precizat: „L-am întrebat mai devreme pe George: Tu îi ştii pe copiii ăştia? Nu, dar stai liniştit că nici ei nu ne ştiu pe noi. Aplauzele mă contrazic şi vă mulţumesc”. El a dedicat premiul „celor mai dragi oameni care mi-au fost alături la bine şi la greu” - familia sa - soţia, fiica şi fiul, ginerele şi sora de la Târgu Mureş.

Gheorghe Visu, Tora Vasilescu, Manuela Hărăbor, Oana Sârbu, Dorel Vişan, Simona Bondoc, Andrei Şerban, Marius Florea Vizante şi Pavel Bartoş au înmânat statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu. Între cei care au anunţat câştigătorii s-a aflat şi preşedinta Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, care a ţinut să anunţe că peste o lună, pe scena TNB, va avea loc Festivalul Filmului European şi că a venit însoţită la gala Gopo de oficiali ai festivalului Europalia de la Bruxelles. Un oaspete al evenimentului de marţi seară a fost şi actriţa Jacqueline Bisset.

Lista câştigătorilor Premiilor Gopo 2018:

Premiul pentru întreaga carieră - actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan

Premiul pentru întreaga activitate -  actriţa Sanda Toma şi operatorul de imagine şi producătorul Ion Marinescu

Premiul special -  criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu

Premiul publicului - „Octav” (regia Serge Celebidachi), filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori în 2017, şi „Ghinionistul” (regia Iura Luncaşu), filmul românesc cu cele mai mari încasări în cinematografele româneşti, în 2017

Premiul Romanian Society of Cinematographers - George Dăscălescu, pentru „Un pas în urma serafimilor”

Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în 2017) - „Despre trup şi suflet” (Ungaria), de Ildiko Enyedi

Cel mai bun machiaj şi cea mai buna coafură - Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu şi Iulia Roşeanu, pentru „6,9 pe scara Richter”

Cele mai bune costume -  Doina Levintza şi Adina Bucur, pentru „6,9 pe scara Richter”

Cele mai bune decoruri - Andreea Popa, pentru „6,9 pe scara Richter”

Cel mai bun sunet - „6,9 pe scara Richter” (Aleksander Simeonov, Tamas Szekely, Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru)

Cel mai bun montaj - Dana Bunescu, pentru „Ana, mon amour”

Cea mai bună imagine - George Dăscălescu, pentru „Un pas în urma serafimilor”

Cea mai bună muzică originală - Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu, pentru „6,9 pe scara Richter”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune - „Scris/ Nescris”, de Adrian Silişteanu

Tânără speranţă -  Ştefan Iancu, pentru rolul din „Un pas în urma serafimilor”

Cel mai bun film de debut - „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu

Cel mai bun film documentar - „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Diana Spătărescu, pentru rolul Anca din „Fixeur”

Cel mai bun actor într-un rol secundar -  Ali Amir, pentru rolul Aid din „Un pas în urma serafimilor”

Cel mai bun scenariu -  „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu

Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Diana Cavaliotti, pentru „Ana, mon amour”

Cel mai bun actor într-un rol principal - Vlad Ivanov, pentru „Un pas în urma serafimilor”

Cel mai bun regizor - Daniel Sandu, pentru „Un pas în urma serafimilor”

Cel mai bun film - „Un pas în urma serafimilor”, producători Ada Solomon şi Ioana Drăghici