Sari la conținut

Gala Premiilor Gopo. Cele mai bune filme românești din 2016

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, va avea loc la sfârșitul lunii martie 2017, în București.

crop doua lozuri

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017.

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesioniști din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.

În 2016, Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum, Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), dar și Premiul Publicului.

Lista a fost completată de premiile: Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu, Cristinel Șirli), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan).

Trofeul pentru cel mai bun film de debut la categoria lungmetraj a fost câștigat de Nicolae Constantin Tănase pentru pelicula Lumea e a mea. Oana Giurgiu a primit trofeul pentru cel mai bun film documentar pentru Aliyah Dada iar Andrei Crețulescu și-a adjudecat, cu Ramona, trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Gala Premiilor Gopo 2016 – ediția a 10-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Lista producțiilor de lungmetraj care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017

BILLION DOLAR HOTEL”, regia Alecs Năstoiu

ILEGITIM” (coproducție România, Polonia, Franța), regia Adrian Sitaru

MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI”, regia Iura Luncașu

USTUROI”, regia Lucian Alexandrescu

ORIZONT”, regia Marian Crișan

DINCOLO DE CALEA FERATĂ” (coproducție România, Suedia), regia Cătălin Mitulescu

03.BYPASS”, regia Nap Toader

MERCY STREET – STRADA SPERANȚEI”, regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae

BACALAUREAT” (coproducție România, Franța, Belgia), regia Cristian Mungiu

* „MIRACOLUL DIN TEKIR” (coproducție România, Elveția), regia Ruxandra Zenide

TUDO”, regia Iura Luncașu

DUBLU”, regia Catrinel Dănăiață

AFACEREA EST” (coproducție România, Lituania), regia igor Cobileanski

SIERANEVADA” (coproducție România, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Franța), regia Cristi Puiu

CÂINI” (coproducție România, Franța, Bulgaria), regia Bogdan Mirică, 

SELFIE 69”, regia Cristina Iacob

DOUĂ LOZURI”, regia Paul Negoescu, producători Actorie de Film

* „DISCORDIA”, regia Ion Indolean

INIMI CICATRIZATE” (coproducție România, Germania), regia Radu Jude

FEMEIA CU CRAVATĂ NEAGRĂ”, regia Adrian Popovici

ÎNTOARCEREA MAGILOR”, regia Ioan Cărmăzan

Pe aceeași temă