INTERVIU. Vlad Ivanov, cel mai bun actor „rău”

Data publicării:
2007 LA Film Critic's Choice Awards - Inside
LOS ANGELES, CA - JANUARY 12: Actor Vlad Ivanov winner of the LA Film Critic's Supporting Actor Award for "4 Months, 3 Weeks and 2 Days" speaks at the 2007 LA Film Critic's Choice Awards held at the InterContinental on January 12, 2008 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

„Presa de la Cannes a scris că Samir este cel mai rău personaj de la diavol încoace. Până și eu m-am înfiorat când l-am văzut”, a povestit Vlad Ivanov despre personajul său din lungmetrajul „Câini”. Actorul a vorbit, într-un interviu pentru emisiunea „Ca-n filme”, despre cum a ajuns să fie distribuit în roluri negative, despre personajul Samir și despre cum a fost pe platoul de filmare al thriller-ului românesc în regia lui Bogdan Mirică.

Rolul care l-a înfiorat pe Vlad Ivanov

Samir este cel mai recent personaj negativ din seria de mulți răufăcători din CV-ul actorului. Vlad Ivanov a povestit că oferta de personaje negative a început să apară după ce l-a interpretat pe Bebe în pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. 

„Filmul care m-a pus pe orbita cinema-ului românesc și cel internațional a fost rolul din „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” și lumea a zis „oau uite, un băiat drăguț care poate să fie rău”. Cred că impactul acelui rol a fost atât de puternic încât regizorii și producătorii mă folosesc foarte des. Mie îmi place foarte tare, dar mi s-a întâmplat să refuz roluri din această categorie pentru că erau liniare, nu aveau un univers interior amestecat. Personajele astea îmi plac, care spun ceva, care rămân în mintea spectatorului, care aduc tensiune în film, cum e Samir”, a spus actorul. 

Întrebat totuși ce anume îi face pe regizori să îl distribuie în roluri negative, Vlad Ivanov a răspuns amuzat „dracu știe”. 

„Cum spunea Toma Caragiu: Dracu știe! Eu știu!? Am lucrat cu regizorii care sunt cel mai bine poziționați datorită filmelor pe care le-au făcut în cinema-ul românesc. E o lume foarte mică, lumea vorbește foarte liber de o întâlnire cu cineva și cred că lumea a înțeles că sunt un actor profesionist, serios, care vine pregătit la filmare și pe care dacă îl ai în distribuție îți aduce un plus filmului. Vorba aceea: sunt modest, dar vreau să se știe”, a glumit actorul. 

Despre personajul său din pelicula „Câini”, Vlad Ivanov a spus că și el s-a înfiorat prima dată când a văzut filmul, la Festivalul de la Cannes. 

„Presa de la Cannes a scris că Samir este cel mai rău personaj de la diavol încoace. Asta spune tot. Eu îl percep ca un personaj foarte puternic, nu pot să spun că e cel mai rău dintre personajele mele. Nu le compar între ele pentru că fiecare are universul său interior, dar într-adevăr cu Samir am atins un prag extrem de puternic. Până și eu m-am înfiorat la Cannes când l-am văzut. Știam tot timpul la filmare că se construiește ceva foarte puternic, dar văzându-l m-am întrebat și eu cum ajuns până acolo”, a spus Vlad Ivanov. 

Vlad Ivanov și ferma de porci a lui Samir

Actorul Vlad Ivanov a spus că filmul „Câini” este unul de atmosferă, „despre un loc care adună și conține răul și despre oamenii acelui loc care trăiesc după regulile stabilite de ei”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, artistul a explicat că s-a folosit de locurile în care au filmat pentru a-și înțelege și construi personajul. 

„E un film care vorbește despre un loc. Un loc care adună și care conține răul și despre oamenii acelui loc care trăiesc după regulile stabilite de ei. E un film de atmosferă, toate locurile în care am filmat sunt extrem de speciale. Am filmat în locuri extrem de pustii și mă întrebam eu ca actor, stând în arșita aia la 4o-45 de grade, cine locuiește aici, cât vedeai cu ochii nu era țipenie de om. Întâlneai un om la o jumătate de oră de mers cu mașina. Lucrurile acestea le-am simțit eu ca actor și am reușit să le pun și în personaj. Să-l înțeleg într-un fel, de ce stă acolo și de ce are nevoie de atmosfera aia. Ca limbaj cinematografic e un film total nou în peisajul cinema-ului românesc, iar asta este ceva extraordinar. Îmi spunea cineva că dacă faci un exercițiu de imaginație și ai asculta actorii vorbind în engleză îl poți duce la Hollywood liniștit”, a spus actorul. 

Vlad Ivanov a explicat că deși au fost momente dificile la filmări, nu poate să spună că a fost „greu”. De asemenea, el a dezvăluit o scenă care nu a ajuns în peliculă, după montaj. 

„Nu pot să spun că a fost greu. Dacă spui că e greu, deja această meseri ce ține de vocație o accepți cu greu. Un actor care își dorește să facă meseria asta este conștient că urmează lucruri foarte grele. Pot să spun că a fost dificil, au fost nopți dificile în care eram extenuați, dar trebuia să continuăm. Vă spun pentru amuzament că am filmat o scenă la ferma de porci a lui Samir, o scenă care nu și-a mai avut locul în economia filmului la montaj. O zi întreagă am filmat cu două camioane de porci care intrau și ieșeau din camion. Printre ei mergeam practic în niște mirosuri înrgozitoare. Ajuns dimineața acasă, am deschis ușa și am simțit un miros groaznic și nu știam ce s-a întâmplat la mine în casă. Mi-am dat seama că eu miros și m-am dus și am făcut trei dușuri ca să pot să mă culc și eu liniștit”, a povestit, râzând, actorul. 

Emoții triple la Cannes

Actorul Vlad Ivanov a jucat în „Toni Erdman”, filmul german turnat în România, „Câini” și „Bacalaureat”. Astfel, la Cannes, actorul a avut emoții pentru fiecare din aceste filme. De altfel, toate filmele au obținut premii la Festivalul de Film de la Cannes. 

"Toni Erdmann" - Red Carpet Arrivals - The 69th Annual Cannes Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images (Actorii din „Toni Erdman” la Cannes, Vlad Ivanov este în dreapta)

A fost un an extrem de bogat și de frumos pentru mine. M-a amuzat teribil că directorul și selecționerul festivalului mi-a spus „Vlad, tu chiar ai trei filme în festival?”. Am spus „da” și a zis „incredbil, incredibil” ”, a povestit actorul. 

 

Vlad Ivanov a spus că își dorește să fie distribuit și în roluri pozitive.

„Cred că am sărit de vârsta în care pot să joc un Făt Frumos, dar de un Moș Crăciun cred că pot”, a glumit actorul. 

De altfel, actorul poate fi văzut interpretând personaje bune la Teatrul Bulandra. 

Întrebat de unde își ia porția de bunătate printre atâtea personaje negative, Vlad Ivanov a spus „din viața asta dusă așa cald și cu zâmbetul pe buze. Avem cu toții probleme, dar nu trebuie să le lăsăm să ne copleșească, să ne bucurăm de un zâmbet”.

Vlad Ivanov s-a născut în Botoșani, într-o familie de lipoveni, la data de 4 august 1969. După ce a absolbit Școala Populară de Artă din Botoșani, Vlad Ivanov a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București și a absolvit în 1995. Din 1995 a devenit actor al Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București unde a jucat în mai multe spectactole, potrivit cinemagia.ro. 

A debutat pe marele ecran în 1993, cu rolul din Liceenii în alertă, apoi a jucat și în Triunghiul morții (1999), Faimosul paparazzo (1999), Mekhanicheskaya syuita (2001), Les Percutes (2002), Une place parmi les vivants (2003), Snuff-Movie (2005), The Marksman (2005), Și totul era nimic (2006), Second in Command (2006), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Polițist, adjectiv (2009), Concertul (2009), Cealaltă Irina (2009), Principii de viață (2010), The Whistleblower (2011). 

Cel mai recent, Vlad Ivanov poate fi văzut în „Toni Erdman”, „Câini” și „Bacalaureat”.

În 2010, Vlad Ivanov a primit premierul UNITER pentru cel mai bun actor într-un rol secundar- Doctorul, din „Un duel”, după A.P. Cehov și premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol secundar-Anghelache, din „Polițist, adjectiv”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri