Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, câștigat de Guillermo del Toro

Data actualizării: Data publicării:
Award Ceremony - 74th Venice Film Festival
FOTO: Guliver/Getty Images

Regizorul mexican Guillermo del Toro a câștigat sâmbătă seară Leul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de la Veneția. Trofeul i-a fost acordat pentru lungmetrajul „The Shape of Water”, o delicată poveste fantastică despre iubire și, în același timp, o odă adusă diferențelor dintre oameni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Award Ceremony - 74th Venice Film Festival
FOTO: Guliver/Getty Images

Filmul The Shape of Water este o parabolă despre iubirea dintre o femeie mută și visătoare și o stranie creatură amfibiană. În această poveste cu accente retro, superb filmată, singurii prieteni ai eroinei principale — interpretată de excelenta Sally Hawkins — sunt o colegă de culoare și un vecin gay. Nu lipseşte însă suspansul.

Filmul se vrea un omagiu adus diferențelor dintre oameni și un antidot contra „fricii și cinismului”, a spus Guillermo del Toro.

„Dacă rămâneți puri și fideli năzuințelor voastre, a ceea ce credeți cu adevărat — în cazul meu, existența monștrilor — puteți să realizați tot ce vă doriți", a declarat pe scenă cineastul mexican, după primirea trofeului. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița americană Annette Bening. Din juriu au mai făcut parte Ildiko Enyedi, Michel Franco, Rebecca Hall, Anna Mouglalis, David Stratton, Jasmine Trinca, Edgar Wright și Yonfan. Secțiunea competițională din selecția oficială a inclus 21 de filme.

PALMARESUL FESTIVALULUI DE LA VEENȚIA, EDIȚIA 2017

Același juriu a atribuit alte șapte premii:

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint: Foxtrot (coproducție Israel, Germania, Franța, Elveția), regizat de Samuel Maoz.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: Xavier Legrand, pentru filmul Jusqu'a la garde (Franța)

Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță: Charlotte Rampling, pentru rolul din filmul Hannah, de Andrea Pallaoro 

Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Kamel El Basha, pentru rolul din filmul The Insult, de Ziad Doueiri

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Martin McDonagh, pentru filmul Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Premiul Special al Juriului: Sweet Country, regizat de Warwick Thornton

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă: Charlie Plummer, pentru rolul din filmul Lean on Pete, de Andrew Haigh 

Festivalul de la Veneția atribuie trofee și în cadrul unei alte secțiuni prestigioase — Orizzonti. Juriul acestei secțiuni, prezidat în 2017 de Gianni Amelio și alcătuit din Rakhshan Banietemad, Ami Canaan Mann, Mark Cousins, Andres Duprat, Fien Troch și Rebecca Zlotowski, a vizionat cele 31 de filme selectate și a acordat următoarele premii:

Premiul pentru cel mai bun film: Nico, 1988, de Susanna Nicchiarelli

Premiul pentru cel mai bun regizor: Vahid Jalilvand, pentru filmul Bedoune Tarikh, Bedoune Emza (No Date, No Signature)

Premiul Special al Juriului: Caniba, de Verena Paravel și Lucien Castaing-Taylor

Premiul pentru cea mai bună actriță: Lyna Khoudri, pentru rolul din filmul Les Bienheureux, de Sofia Djama 

Premiul pentru cel mai bun actor: Navid Mohammadzadeh, pentru rolul din filmul Bedoune Tarikh, Bedoune Emza ("No Date, No Signature")

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Dominique Welinski și Rene Ballesteros, pentru filmul Los Versos del Olvido, regizat de Alireza Khatami

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj: Gros Chagrin, de Celine Devaux, care va fi automat nominalizat și la premiile decernate de Acadamie de Film Europeană (EFA) la categoria cel mai bun scurtmetraj din 2017

Tot sâmbătă seară, în cadrul galei de închidere a Festivalului de la Veneția, a fost atribuit și un premiu pentru cel mai bun regizor debutant. Acest trofeu, intitulat „Luigi de Laurentiis Venice Award”, a fost atribuit de un juriu prezidat de Benoit Jacquot și alcătuit din Geoff Andrew, Albert Lee, Greta Scarano și Yorgos Zois, cineastului francez Xavier Legrand, pentru filmul Jusqu'a la garde, care a primit și premiul pentru regie din partea juriului competiției oficiale. 

În secțiunea Venice Classics au fost atribuite două trofee: premiul pentru cel mai bun documentar despre cinema, câștigat de pelicula "The Prince and the Dybbuk", de Elwira Niewiera și Piotr Rosolowski, și premiul pentru cel mai bun film restaurat, câștigat de producția cinematografică "Idi is Smotri" ("Come and see"), regizată de Elem Klimov în fosta U.R.S.S. în anul 1985.

Secțiunea Venice Virtual Reality, dedicată filmelor realizate cu tehnici de realitate virtuală (VR), a decernat în acest an trei premii:

Premiul pentru cel mai bun film VR: "Arden's Wake (Expanded)", de Eugene YK Chung,

Premiul pentru cea mai bună experiență VR (pentru conținut interactiv): "La Camera Insabbiata", de Laurie Anderson și Hsin-Chien Huang

Premiul pentru cea mai bună poveste VR (pentru conținut liniar): "Bloodless", de Gina Kim

Veneția a devenit în ultimii ani o veritabilă rampă de lansare a filmelor care concurează pentru trofeele decernate în sezonul cinematografic de la Hollywood. Presa franceză se întreabă deja dacă Leul de Aur obținut de Guillermo del Toro este un pașaport pentru Oscar.

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de „Mostra”, înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din The Big Three, o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa. Cea de-a 74-a ediție a Mostrei a avut loc în perioada 30 august — 9 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri