Sari la conținut

Martin Scorsese: Republica americană este de acum în pericol

Martin Scorsese a acordat postului de televiziune BFMTV un interviu weekendul trecut, cu ocazia lansării celui mai recent film al său, intitulat ”Silence”, în care cineastul, făcând o aluzie la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, a spus că ”republica americană este de acum în pericol”, informează site-ul cotidianului Le Figaro citat de News.ro.

Premiere Of Paramount Pictures' "Silence" - Arrivals

Foto: Gulliver/Getty Images

Filmul ”Silence”, care evocă dramele prin care trec doi călugări iezuiţi în Japonia secolului al XVII-lea, se afla în stadiul de proiect încă de la sfârşitul anilor 1980. Din motive creative, realizarea acestui lungmetraj a fost amânată de multe ori. 

”Nu ştiam cum să îl abordez, cum să scriu scenariul, cum să exprim ceea ce simţisem atunci când am citit romanul”, a explicat Martin Scorsese în interviul pentru MFMTV, care a fost difuzat sâmbătă.

Însă acesta nu a fost singurul obstacol pe care a trebuit să îl înfrunte celebrul cineast. Întâmpinând dificultăţi majore în strângerea de fonduri pentru a produce filmul, Martin Scorsese a renunţat la plata onorariului său. 

”Cu un film care tratează acest gen de subiect, e foarte dificil să strângi fondurile pentru a produce filmul (...) Era clar că bugetul urma să fie foarte mic (...) E interesant faptul că lungmetrajul a putut fi terminat şi că va fi lansat exact în această perioadă (...) Sper că el ne va permite să reflectăm la convingerile noastre, la spiritualitatea noastră, pentru a nu ne pierde speranţa (...) Poate că va lansa şi o dezbatere despre creştinătate, despre spiritualitate”, a adăugat cineastul american. 

Invitat să vorbească despre influenţa preşedintelui-ales Donald Trump asupra societăţii americane, Martin Scorsese, simpatizant declarat al Partidului Democrat, a formulat câteva dubii în această privinţă, dar fără să pronunţe numele celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care îşi va prelua funcţia în mod oficial pe 20 ianuarie. 

”Ideea de includere, ideea de compasiune, de a avea grijă de cei săraci, de a asigura nevoile medicale ale oamenilor... Credeam că aceasta era direcţia pe care o vom urma; era direcţia pe care eu speram că o vom urma. Dar nu va fi aşa (...), dacă ţinem cont de ceea ce s-a spus în timpul acestei campanii electorale foarte lungi”, a spus Martin Scorsese. 

”Cred că democraţia, că ideea unei republici americane este în pericol  (...) Pentru mine, ca să rezum, după acest vot, Statele Unite au devenit ca în filmul «Lupul de pe Wall Street»”, a explicat celebrul cineast, referindu-se la cinismul afişat în unul dintre lungmetrajele sale recente. 

Însă cineastul nu s-a declarat complet debusolat de situaţia actuală din politica şi societatea americană: ”Am încă speranţă că într-un fel sau altul, cu toate aceste lucruri care ne aşteaptă şi care ni se întâmplă, vom reuşi să găsim totuşi forţa pentru a ieşi din această situaţie, să ne tratăm şi să ne comportăm diferit”.

Pe aceeași temă