Sari la conținut

Noua regulă pentru invitații la Festivalul de Film de la Cannes: nu au voie să facă selfie pe covorul roșu

Cannes-ul este, pentru 10 zile, capitala mondială a cinematografiei. Marți seară, vedetele au defilat pe covorul roşu şi s-a dat startul Festivalului Internaţional de Film, ajuns la ediţia cu numărul 71. Femeile vor fi în prim plan anul acesta, după scandalul hărţuirilor sexuale din această industrie.

Actriţa australiană Cate Blanchett, preşedinta juriului de anul acesta, şi regizorul american Martin Scorsese au dat startul Festivalului.

Stele de cinema de primă mărime, regizori, producători şi alte celebrităţi au păşit pe covorul roşu pentru a urmări filmul de deschidere. Pelicula este realizată de iranianului Asghar Farhadi, de două ori premiat cu Oscar.

Anul acesta invitaţii nu au avut voie să-şi facă selfiuri, iar agenţii de securitate au fost atenţi ca toată lumea să respectate acest lucru. Obiceiul provoca întârzieri iar unii dintre cei atenţi la poze se împiedicau pe scări. Dar mai ales - spune directorul festivalului -, pozele ieşeau urât şi stricau strălucirea evenimentului.

7

Este prima ediţie a Festivalului de la Cannes de după scandalul hărţuirilor sexuale care a dus la apariţia campaniei „Me Too”. Iar organizatorii au încercat să ţină pasul. Juriul este majoritar feminin, a fost înfiinţată şi o linie verde pentru victimele hărţuirilor sexuale şi o zi va fi dedicată exclusiv femeilor.

21 de pelicule sunt în cursa pentru Palme d'Or, printre care filmul despre Ku Klux Klan al americanului Spike Lee şi cel despre femeile kurde care luptă împotriva ISIS al regizoarei franceze Eva Husson.

De asemenea, va avea premiera mondială şi cel mai nou film din seria „Războiul Stelelor”, care va rula în afara competiţiilor.

Pe aceeași temă