Oscar 2023. Regizoarea filmului „Till” acuză Hollywood-ul de rasism: „Perpetuează o misoginie făţişă faţă de femeile de culoare”

Data publicării:
scena film till
Regizoarea filmului „Till” acuză Hollywood-ul de rasism. Foto: Profimedia

Regizoarea nigeriano-americană Chinonye Chukwu a acuzat Hollywood-ul de „misoginism făţiş faţă de femeile de culoare”, după ce filmul său „Till” a ratat o nominalizare la Oscar, informează BBC.

„Till” spune povestea adevărată a mamei care a căutat să obţină dreptate după ce fiul ei, Emmett Till, a fost linşat în 1955.

Vedeta filmului, Danielle Deadwyler, nu a fost nominalizată marţi la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” pentru rolul lui Mamie Till-Mobley, deşi pronosticurile o indicau clar pe listă.

Însă Deadwyler nu s-a regăsit printre actriţele nominalizate, astfel că pe lista scurtă nu se află nicio vedetă de culoare.

Chukwu, care a semnat şi scenariul la „Till”, a postat un mesaj pe Instagram în care pare să se refere la lipsa de nominalizări pentru filmul său.

„Trăim într-o lume şi lucrăm în industrii care sunt atât de agresiv angajate să susţină persoanele albe şi să perpetueze o misoginie făţişă faţă de femeile de culoare”, a scris ea.

„Şi totuşi. Sunt veşnic recunoscătoare pentru cea mai mare lecţie a vieţii mele - indiferent de orice provocări sau obstacole, voi avea întotdeauna puterea de a-mi cultiva propria bucurie, iar această bucurie este cea care va continua să fie una dintre cele mai mari forme de rezistenţă ale mele”, a continuat regizoarea, citată de Agerpres.

Mesajul ei a fost postat alături de o fotografie alături de activista pentru drepturile civile Myrlie Evers-Williams, care apare şi în film.

Emmett Till avea 14 ani atunci când a fost ucis cu brutalitate după ce o femeie albă a declarat că a hărţuit-o într-un magazin. Moartea sa a galvanizat mişcarea pentru drepturile civile, iar mama lui Till a insistat ca sicriul băiatului să rămână deschis pentru ca rănile sale să poată fi văzute de miile de oameni care i-au adus un omagiu la Chicago.

Deadwyler a primit recenzii elogioase pentru interpretarea sa. Mark Kermode a scris în The Observer că actriţa a oferit „o interpretare demnă de un premiu”, în timp ce criticul de film Kevin Maher de la The Times a declarat la începutul acestei luni că Deadwyler este „o certitudine pentru Oscar”, adăugând: „Nominalizările, cel puţin, se cuvin”.

Vedeta a fost nominalizată săptămâna trecută pentru un premiu Bafta, dar a fost trecută cu vederea la Oscaruri - la fel ca şi Viola Davis, care se număra, de asemenea, printre favoritele la nominalizarea la Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din „The Woman King”.

Lista finală le-a inclus însă pe actriţele Cate Blanchett, Ana de Armas, Andrea Riseborough, Michelle Williams şi Michelle Yeoh.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri