Premiile EFA 2019. Scurtmetrajul lui Bogdan Mureșanu „Cadoul de Crăciun”, recompensat cu un „Oscar european”

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Mureșanu a scris și a regizat filmul „Cadoul de Crăciun”, considerat cel mai bun scurtmetraj la premiile EFA 2019, considerate „Oscarurile europene”
Bogdan Mureșanu a scris și a regizat filmul „Cadoul de Crăciun”, considerat cel mai bun scurtmetraj la premiile EFA 2019, considerate „Oscarurile europene”

Coproducţia româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun”, scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, a fost desemnată cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 32-a gală a premiilor Academiei de Film Europene (EFA), organizată sâmbătă seară în Berlin și considerată o competiție echivalentă a unor „Oscaruri europene”. 

„Cadoul de Crăciun” este unul dintre cele mai premiate scurtmetraje românești, cu peste 50 de distincții la nivel internațional. Pelicula este o comedie neagră despre ultima zi de comunism - 20.12.1989 - în care o familie bucureșteană află că băiatul de 7 ani a expediat prin poștă o scrisoare către Moș Gerilă în care a scris dorința tatălui de a-l vedea pe Ceaușescu mort.

„Cadoul de Crăciun” este un scurtmetraj de ficţiune cu o durată de 23 de minute, produs de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera. Din distribuţie fac parte actorii Ioana Flora şi Adrian Văncică.

„Te-ai aștepta să fie dintr-o experiență personală și nu te-ai înșela. Inventasem cu vărul meu și cu sora mea un limbaj secret pe vremea aia și codasem tot felul de propoziții anticomuniste de care părinții noștri aflaseră și a urmat un fel de măcel, nu foarte departe de film”, a declarat pentru Digi24 Bogdan Mureșanu (regizor și scenarist).

Bogdan Mureşanu este regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A scris şi regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat” (2013), „Negruzzi 14” (2016), '„Magicianul'” (2018). Este directorul casei de producţie Kinotopia.

La această categorie au mai fost nominalizate scurtmetrajele: „Dogs Barking At Birds” („Caes Que Ladram Aos Passaros” - Portugalia, regizat de Leonor Teles), „Reconstruction” („Rekonstrukce” - Cehia, regizat de Jiri Havlicek şi Ondrej Novak), „The Marvelous Misadventures Of The Stone Lady” („Les Extraordinaires Mesaventures de la Jeune Fille de Pierre” - Franţa/Portugalia, regizat de Gabriel Abrantes) şi „Watermelon Juice” („Suc de Sindria” - Spania, regizat de Irene Moray).

Scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” a mai fost recompensat cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (Franţa, 2019), premiul Gopo 2019 la categoria „cel mai bun scurtmetraj”, menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, 2018.

Cea de-a 32-a ediţie a galei de decernare a premiilor Academiei de Film Europene, supranumite „Oscarurile europene”, s-a desfăşurtat sâmbătă seară la Berlin.

Fondată în 1988, Academia Europeană de Film reuneşte peste 3.600 de profesionişti din industria cinematografică şi are drept scop promovarea filmului european. Galele EFA sunt organizate la fiecare doi ani în capitala Germaniei, iar în restul anilor în diverse oraşe europene, precizează Agerpres.

Premiile Academiei Europene de Film EFA 2019. Lista completă a câştigătorilor

„The Favourite”, regizat de Yorgos Lanthimos, a fost desemnat, sâmbătă seară, cel mai bun film la cea de-a 32-a gală a premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc la Berlin, unde „Cadoul de Crăciun” al lui Bogdan Mureşanu a fost ales cel mai bun scurtmetraj al anului.

Ceremonia a marcat și schimbarea conducerii EFA. De sâmbătă, producătoarea Ada Solomon este preşedinte-adjunct al organizaţiei.

Actriţele Anna Brüggemann şi Aistė Diržiūtė au fost gazdele ceremoniei la care au fost înmânate 24 de premii.

31 de ţări au fost reprezentate în lista nominalizărilor. România a fost reprezentată în secţiunile scurtmetraj („Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu) şi animaţie („Călătoria fantastică a Maronei”, de Anca Damian).

Cel mai bun film european - „The Favourite” (Marea Britanie, Irlanda), de Yorgos Lanthimos. „The Favourite” s-a impus, de altfel, și la șase alte categorii: regie, cea mai bună actriță în rol principal (Olivia Colman), imagine (Robbie Ryan), montaj (Yorgos Mavropsaridis), costume (Sandy Powell) şi coafură & machiaj (Nadia Stacey).

Cel mai bun documentar european a fost ales „For Sama” (Marea Britanie, SUA), de Waad al-Kateab & Edward Watts. 

Cel mai bun regizor european al anului a fost desemnat Yorgos Lanthimos, pentru „The Favourite”

Cea mai bună actriţă europeană a anului - Olivia Colman, pentru rolul din „Favorita”, care i-a adus la începutul anului şi un premiu Oscar. 

Cel mai bun actor - Antonio Banderas („Dolor y gloria”), pentru rolul principal din filmul lui Pedro Almodóvar.

Cel mai bun scenariu - Céline Sciamma pentru „Portrait de la jeune fille en feu”

„European Discovery 2019 – Prix FIPRESCI”, care recompensează cel mai bun lungmetraj de debut: „Les misérables”, care este și propunerea Franţei pentru o nominalizare la Oscar 2020.

Cea mai bună comedie europeană  - „The Favourite” (Marea Britanie, Irlanda), de Yorgos Lanthimos.

Cel mai bun lungmetraj de animaţie -  „Buñuel en el laberinto de las tortugas” (Spania, Olanda), de Salvador Simó.

„Dolor y gloria”, regizat de Pedro Almodóvar, a câştigat trofeul categoriei scenografie - Antxon Gómez.

John Gürtler a fost desemnat câştigător al categoriei muzică originală pentru „Systemsprenger” (regia Nora Fingscheidt).

Cel mai bun sunet a fost desemnat cel al filmului „La noche de 12 años” (r. Álvaro Brechner).

Cele mai bune efecte vizuale au fost în filmul „About Endlessness” (r. Roy Andersson).

Trofeele onorifice au revenit actriţei franceze Juliette Binoche - European Achievement in World Cinema, regizorului german Werner Herzog - Lifetime Achievement Award şi producătoarei Ankica Jurić Tilić - EURIMAGES Co-Production Award 2019.

Publicul a ales drept cel mai bun film european al anului producţia „Cold War” (2018), de Pawel Pawlikovski

European University Film Award a revenit lungmetrajului „Portrait de la jeune fille en feu” al lui Céline Sciamma.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri